Jak dobrze zmierzyć kuchnię przed zakupem mebli?
Kuchnia to pomieszczenie, które podobnie jak przedpokój, przysparza z reguły najwięcej trudności przy aranżacji. Powinna być zagospodarowana zgodnie z zasadami ergonomii, funkcjonalna, z łatwym dostępem do wszystkich potrzebnych urządzeń, sprzętów i produktów. Aby dobrze zaplanować jej urządzenie, warto przygotować wcześniej odpowiedni projekt, bez którego może się to okazać bardzo kłopotliwe. Ale aby przygotować dobry plan, należy najpierw pomieszczenie przeznaczone na kuchnię dokładnie wymierzyć. Jak zrobić to dobrze?
Dlaczego ważny jest dokładny pomiar kuchni?
Niezależnie od tego, w jaki sposób chcemy zagospodarować nasze wnętrze kuchenne (może to być kuchnia dwurzędowa, jednorzędowa, kuchnia z wyspą, w kształcie litery L lub innym), warto najpierw dokładnie przeanalizować, jakie meble i urządzenia chcemy tu umieścić. Nieodzowna jest oczywiście lodówka, kuchenka bądź płyta kuchenna, piekarnik, blat roboczy, zlewozmywak. Dokładne wymierzenie pomieszczenia pozwoli nam dobrze oszacować, co uda się w nim zmieścić i na jakie urządzenia i obiekty możemy sobie pozwolić. Jeżeli zmierzymy wszystkie ściany niedokładnie, może się okazać, że nie wszystkie planowane przez nas elementy się zmieszczą lub też niedostatecznie wykorzystamy wolną przestrzeń. Prawidłowy pomiar umożliwi lepsze dopasowanie całej zabudowy kuchennej i ułatwi pracę przy późniejszym jej projekcie, jeżeli zdecydujemy się na meble pod wymiar.
Co należy uwzględnić przy pomiarach?
Do wykonania dokładnych pomiarów będziemy potrzebować oczywiście wystarczająco długą miarkę i kartkę, na której zapiszemy dokonane pomiary. Przydatny może się okazać również kątownik i poziomica. Warto wcześniej nakreślić szkic pomieszczenia widzianego z góry, na który naniesiemy wszystkie dane. Na szkicu należy uwzględnić następujące pozycje:
- wymiary kuchni: długość, szerokość i wysokość pomieszczenia
- wymiary i umiejscowienie drzwi i okien
- położenie parapetu
- dopływ i odpływ wody
- zasilanie gazem
- umiejscowienie wentylacji
- umiejscowienie gniazdek elektrycznych,
- grzejniki
Kolejność wykonywania pomiarów pomieszczenia
Pomiary należy zacząć od zmierzenia wszystkich ścian w pomieszczeniu.
Często klienci, mierząc swoje pomieszczenie, dokonują pomiarów ścian na jednej tylko płaszczyźnie. Robią to zazwyczaj albo w miejscu zetknięcia się ich z podłogą, albo na wysokości ramion, bo tak jest im wygodniej. To duży błąd, ściany w wielu przypadkach nie trzymają poziomu i różnica w wynikach pomiaru przy podstawie ścian i przy suficie może być znaczna i wynosić nawet kilka centymetrów. Dlatego powinno się zmierzyć każdą ścianę w 3 miejscach: przy podstawie, na wysokości blatu kuchennego oraz na linii umiejscowienia górnych szafek. Tak wykonany pomiar pozwoli uniknąć niemiłych niespodzianek już przy samym montażu zabudowy – wyjaśnia projektant mebli z zakładu stolarskiego Warsztat Pomysłów.
Ważne jest także sprawdzenie przy pomocy poziomicy, czy ściany nie są krzywe. Robimy to również w przynajmniej 3 punktach każdej ze ścian, mniej więcej na tych samych wysokościach, na których dokonywaliśmy pomiarów. Ewentualne krzywizny, jeżeli nie będą zbyt duże, będzie można później zniwelować odpowiednio listwami czy zawieszkami szafek. Następnie, używając kątownika, sprawdzamy, czy w pomieszczeniu są zachowane kąty proste.
Na ostatnim etapie sprawdzamy wymiary i rozmieszczenie drzwi, wnęk okiennych, uwzględniając ich odległości od sufitu i podłogi oraz innych elementów. Ważne jest też umiejscowienie parapetu, jego wymiary i wysokość położenia. Nie można zapomnieć także o zaznaczeniu wszystkich ujęć armatury i elektryki kuchennej: gniazdek zasilania, dopływu i ujścia wody oraz wszelkich detali, które mogą kolidować z zabudową kuchenną. Efekty pomiarów nanosimy na szkic pomieszczenia i wreszcie można rozpocząć planowanie umeblowania i całej aranżacji kuchni.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Waś Przetwórstwo Tworzyw Sztucznych Józef i Leszek Waś Sp.J.
55-200 Godzikowice, Stalowa 7,9
-
-
-