Jak certyfikacja pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności?
Na ludzkie zdrowie wpływa wiele czynników, a jednym z nich jest spożywana przez nas żywność. Pod terminem „bezpieczeństwo żywności” kryje się zapewnienie, że nie powoduje ona szkody pod warunkiem właściwego jej spożywania bądź przygotowywania. Jest to o tyle istotna kwestia, że jest filarem ochrony zdrowia i określana jest przez ustawodawstwo – w przypadku Polski – na poziomie europejskim. Co warto wiedzieć o certyfikacji żywności?
Bezpieczeństwo żywności – najważniejsze informacje
Bezpieczeństwo żywności na poziomie Unii Europejskiej ma na celu ochronę zdrowia konsumentów, ale również umożliwienie działania rynku, który niczym nie jest zakłócony. Zapewnienie bezpieczeństwa żywności jest bardzo skomplikowanym procesem, ponieważ skupia się na całym łańcuchu żywieniowym – od pasz i płodów rolnych, aż po odpowiedni obrót towarami w handlu. Przestrzeganie norm w zakresie higieny oraz zapobieganie przedostawaniu się na każdym etapie produkcji żywności niebezpiecznych substancji to jedne z wielu zadań, które stoją przed zakładami mającymi styczność z żywnością bądź ją produkującymi. Aby konsumenci byli bezpieczni, na poziomie międzynarodowym zostały określone normy i standardy, których spełnienie potwierdzane jest certyfikatami. Jakie certyfikaty w zakresie bezpieczeństwa żywności można wymienić?
Certyfikaty zapewniające o bezpieczeństwie produktów żywnościowych
Istnieje kilka międzynarodowych norm uznanych globalnie oraz ich certyfikacja poświadczających oferowanie bezpiecznych produktów konsumentom. Certyfikacja FSSC 22000 (Food Safety System Certification) to międzynarodowa norma bezpieczeństwa żywności, kierowana do firm produkujących żywność, opakowania, catering, produkujących pasze i wszelkich innych, które na co dzień mają bezpośrednią styczność z żywnością. Kompleksowe szkolenia z normy FSSC 22000 można uzyskać za pośrednictwem profesjonalnych firm specjalizujących się w tego typu szkoleniach, takich jak np. BRC Szkolenia. Kolejnym certyfikatem, uznawanym na przykład przez sieci handlowe jest certyfikat BRCGS Food, poświadczający realizowanie standardów z zakresu kontroli produktu, planu bezpieczeństwa żywności HACCP, systemów zarządzania, czy zaangażowania kierownictwa w dbałość o bezpieczeństwo produkowanej żywności. Kolejnym typem certyfikatu jest certyfikat IFS przeznaczony również dla producentów żywności i firm zajmujących się jej konfekcjonowaniem. Aby certyfikat mógł zostać przyznany, firma musi pozytywnie przejść audit, podczas którego ocenie podlegają kluczowe obszary działania. Wdrożenie odpowiednich standardów, co potwierdzają powyższe certyfikaty, umożliwia firmie osiągnięcie szeregu korzyści, w których najważniejszym jest spełnienie wymagań prawnych Unii Europejskiej, umożliwienie diagnozy słabych punktów podczas produkcji czy też uzyskanie obiektywnej oceny stanu bezpieczeństwa w danym zakładzie produkującym żywność.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-