Artykuł sponsorowany

Jak certyfikacja pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności?

Jak certyfikacja pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności?

Na ludzkie zdrowie wpływa wiele czynników, a jednym z nich jest spożywana przez nas żywność. Pod terminem „bezpieczeństwo żywności” kryje się zapewnienie, że nie powoduje ona szkody pod warunkiem właściwego jej spożywania bądź przygotowywania. Jest to o tyle istotna kwestia, że jest filarem ochrony zdrowia i określana jest przez ustawodawstwo – w przypadku Polski – na poziomie europejskim. Co warto wiedzieć o certyfikacji żywności?

Bezpieczeństwo żywności – najważniejsze informacje

Bezpieczeństwo żywności na poziomie Unii Europejskiej ma na celu ochronę zdrowia konsumentów, ale również umożliwienie działania rynku, który niczym nie jest zakłócony. Zapewnienie bezpieczeństwa żywności jest bardzo skomplikowanym procesem, ponieważ skupia się na całym łańcuchu żywieniowym – od pasz i płodów rolnych, aż po odpowiedni obrót towarami w handlu. Przestrzeganie norm w zakresie higieny oraz zapobieganie przedostawaniu się na każdym etapie produkcji żywności niebezpiecznych substancji to jedne z wielu zadań, które stoją przed zakładami mającymi styczność z żywnością bądź ją produkującymi. Aby konsumenci byli bezpieczni, na poziomie międzynarodowym zostały określone normy i standardy, których spełnienie potwierdzane jest certyfikatami. Jakie certyfikaty w zakresie bezpieczeństwa żywności można wymienić?

Certyfikaty zapewniające o bezpieczeństwie produktów żywnościowych

Istnieje kilka międzynarodowych norm uznanych globalnie oraz ich certyfikacja poświadczających oferowanie bezpiecznych produktów konsumentom. Certyfikacja FSSC 22000 (Food Safety System Certification) to międzynarodowa norma bezpieczeństwa żywności, kierowana do firm produkujących żywność, opakowania, catering, produkujących pasze i wszelkich innych, które na co dzień mają bezpośrednią styczność z żywnością. Kompleksowe szkolenia z normy FSSC 22000 można uzyskać za pośrednictwem profesjonalnych firm specjalizujących się w tego typu szkoleniach, takich jak np. BRC Szkolenia. Kolejnym certyfikatem, uznawanym na przykład przez sieci handlowe jest certyfikat BRCGS Food, poświadczający realizowanie standardów z zakresu kontroli produktu, planu bezpieczeństwa żywności HACCP, systemów zarządzania, czy zaangażowania kierownictwa w dbałość o bezpieczeństwo produkowanej żywności. Kolejnym typem certyfikatu jest certyfikat IFS przeznaczony również dla producentów żywności i firm zajmujących się jej konfekcjonowaniem. Aby certyfikat mógł zostać przyznany, firma musi pozytywnie przejść audit, podczas którego ocenie podlegają kluczowe obszary działania. Wdrożenie odpowiednich standardów, co potwierdzają powyższe certyfikaty, umożliwia firmie osiągnięcie szeregu korzyści, w których najważniejszym jest spełnienie wymagań prawnych Unii Europejskiej, umożliwienie diagnozy słabych punktów podczas produkcji czy też uzyskanie obiektywnej oceny stanu bezpieczeństwa w danym zakładzie produkującym żywność.

 

 

 

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.