Instalacje silosowe w piekarnictwie
Producenci często zadają sobie pytanie, czy inwestycja w silosy w piekarnictwie jest zbytkiem, czy może koniecznością? Współczesna branża spożywcza wymaga niezwykle wysokiej, a przy tym powtarzalnej jakości. To, co w dziedzinie technologii i higieny wydawało się zbędnym wydatkiem, dzisiaj staje się powszechnie obowiązującą normą. Wprowadzenie do systemu produkcji nowoczesnych rozwiązań silosowych jest rozsądnym, a wręcz nieodzownym sposobem walki o klienta pomiędzy producentami. Instalacje silosowe spełniając surowe kryteria technologiczne, pozwalają na zautomatyzowanie produkcji oraz umożliwiają kontrolę i stabilizację jej jakości.
Do czego służą silosy?
Instalacja silosowa to zintegrowany system magazynowania i dozowania surowców, dzięki któremu producent zyskuje realne możliwości obniżenia kosztów produkcji przy równoczesnym podwyższeniu jej jakości. Jest to jednokomorowy lub wielokomorowy obiekt charakteryzujący się dnem w kształcie leja ułatwiającego opróżnianie, przeznaczony także do składowania materiałów takich jak zboże, mąka, lub innych sypkich składników wykorzystywanych w ogromnych ilościach przez branżę piekarniczą.
Jakie są rodzaje instalacji silosowych?
Silosy dzieli się na płaskie (poziome) i pionowe (wieżowe). Jako silosy zbożowe najczęściej stosuje się silosy wieżowe – pionowe. Silosy takie mogą być płaskodenne oraz lejowe. Silosy płaskodenne wymagają usunięcia ręcznego lub z pomocą urządzeń przechowywanego materiału. Te drugie posiadają lejową, zwężającą się ku dołowi konstrukcję dna. To powoduje, że znajdujące się w nich zbiory są łatwiejsze w usuwaniu, na przykład przez załadunek na przenośniki, wagony, ciężarówki. Silosy zbożowe lejowe najlepiej nadają się do okresowego zasypywania i opróżniania z ziarna. Na dnie nie pozostają wówczas resztki materiału.
Jak wskazuje ekspert z firmy BakerLink z siedzibą w Łodzi: Silosy powinny być dobierane przez producentów do rodzaju przechowywanych w nim plonów, aby zapewnić im odpowiednie warunki składowania. Pod uwagę należy wziąć zakładaną ilość materiału, który będzie w silosie magazynowany. Klienci najchętniej wybierają silosy lejowe, które nie wymagają wygarniania materiału z wnętrza, a także ułatwiają jego opróżnianie.
W razie problemów z doborem odpowiednich silosów zawsze warto skonsultować się z ekspertami w tej dziedzinie – można uzyskać wówczas fachowe porady i dopasować właściwy model. Przedsiębiorca oferujące sprzedaż silosów są w stanie także przygotować je na indywidualne zamówienie klienta, dzięki czemu można optymalnie dopasować je do miejsca montażu, przeznaczenia, preferowanego sposobu nasypu oraz opróżniania.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10