Materiał Partnera

Instalacje silosowe w piekarnictwie

Instalacje silosowe w piekarnictwie

Producenci często zadają sobie pytanie, czy inwestycja w silosy w piekarnictwie jest zbytkiem, czy może koniecznością? Współczesna branża spożywcza wymaga niezwykle wysokiej, a przy tym powtarzalnej jakości. To, co w dziedzinie technologii i higieny wydawało się zbędnym wydatkiem, dzisiaj staje się powszechnie obowiązującą normą. Wprowadzenie do systemu produkcji nowoczesnych rozwiązań silosowych jest rozsądnym, a wręcz nieodzownym sposobem walki o klienta pomiędzy producentami. Instalacje silosowe spełniając surowe kryteria technologiczne, pozwalają na zautomatyzowanie produkcji oraz umożliwiają kontrolę i stabilizację jej jakości.

Do czego służą silosy?

Instalacja silosowa to zintegrowany system magazynowania i dozowania surowców, dzięki któremu producent zyskuje realne możliwości obniżenia kosztów produkcji przy równoczesnym podwyższeniu jej jakości. Jest to jednokomorowy lub wielokomorowy obiekt charakteryzujący się dnem w kształcie leja ułatwiającego opróżnianie, przeznaczony także do składowania materiałów takich jak zboże, mąka, lub innych sypkich składników wykorzystywanych w ogromnych ilościach przez branżę piekarniczą.

Jakie są rodzaje instalacji silosowych?

Silosy dzieli się na płaskie (poziome) i pionowe (wieżowe). Jako silosy zbożowe najczęściej stosuje się silosy wieżowe – pionowe. Silosy takie mogą być płaskodenne oraz lejowe. Silosy płaskodenne wymagają usunięcia ręcznego lub z pomocą urządzeń przechowywanego materiału. Te drugie posiadają lejową, zwężającą się ku dołowi konstrukcję dna. To powoduje, że znajdujące się w nich zbiory są łatwiejsze w usuwaniu, na przykład przez załadunek na przenośniki, wagony, ciężarówki. Silosy zbożowe lejowe najlepiej nadają się do okresowego zasypywania i opróżniania z ziarna. Na dnie nie pozostają wówczas resztki materiału.

Jak wskazuje ekspert z firmy BakerLink z siedzibą w Łodzi: Silosy powinny być dobierane przez producentów do rodzaju przechowywanych w nim plonów, aby zapewnić im odpowiednie warunki składowania. Pod uwagę należy wziąć zakładaną ilość materiału, który będzie w silosie magazynowany. Klienci najchętniej wybierają silosy lejowe, które nie wymagają wygarniania materiału z wnętrza, a także ułatwiają jego opróżnianie.

W razie problemów z doborem odpowiednich silosów zawsze warto skonsultować się z ekspertami w tej dziedzinie – można uzyskać wówczas fachowe porady i dopasować właściwy model. Przedsiębiorca oferujące sprzedaż silosów są w stanie także przygotować je na indywidualne zamówienie klienta, dzięki czemu można optymalnie dopasować je do miejsca montażu, przeznaczenia, preferowanego sposobu nasypu oraz opróżniania.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję