Ile tłuszczu kryje się w majonezie?
Majonez to produkt wykorzystywany w bardzo wielu polskich kuchniach. Dodaje się go do sosów, sałatek, służy także jako dekoracja kanapek i innych przekąsek oraz potraw. Na rynku dostępne są produkty wielu marek różniące się od siebie między innymi składem. Ile tłuszczu zawiera zwykle majonez? Przeczytaj tekst, aby poznać odpowiedź na to pytanie i dowiedzieć się więcej na temat składu tego popularnego produktu spożywczego.
Majonez a dieta – czy trzeba go unikać?
Majonez to produkt stale obecny w wielu kuchniach. Jest on przygotowywany przede wszystkim z oleju, żółtek jaj, octu, musztardy oraz przypraw i dodatkowych substancji wzbogacających skład i konsystencję. Dostępne są także majonezy wegańskie, powstające w pełni ze składników roślinnych. Jest to zatem substancja o nieskomplikowanym składzie, która może jednak znacznie wzbogacić smak potraw. Olej jest wymieniany zwykle na początku listy, co wskazuje na jego dużą zawartość, ale nie zawsze jest ona taka sama.
Na rynku wyróżnia się trzy rodzaje:
- majonez niskotłuszczowy,
- wysokotłuszczowy,
- stołowy.
Podczas gdy dwa ostatnie typy rzeczywiście zawierają sporo oleju, pierwszy z nich ma go około 50% albo mniej. Nie ulega wątpliwości, że smak jest ważnym kryterium przy wyborze majonezu, ale warto brać pod uwagę również skład produktów. W ten sposób można zadbać o zdrowie, dostarczyć organizmowi substancji odżywczych, a także uniknąć nadmiernej ilości tłuszczu. Poza tym dzięki produktom przygotowanym na bazie składników roślinnych, z majonezu nie muszą rezygnować nawet weganie.
Jakie składniki odżywcze zawiera majonez?
Trzeba przyznać, że majonez nie należy do najzdrowszych produktów, nie jest jednak konieczna rezygnacja z niego. Ważne jest to, aby wybierać marki zapewniające naturalny skład. Polecany jest również majonez wegański, w którym jaja zastępowane są substancjami roślinnymi, co wpływa na zwiększenie wartości odżywczej. Produkty tego typu są oferowane przez firmy takie jak STARCK’S FOOD POLSKA Sp. z o.o.
Najlepszym pomysłem jest zaopatrywanie się w majonez u dostawców, którzy przykładają szczególną wagę do jego składu. Na rynku dostępne są różne wersje, na przykład o obniżonej zawartości tłuszczu albo wykonane w pełni na bazie roślin. Każdy konsument znajdzie zatem produkt idealnie dopasowany do swoich potrzeb i upodobań. Majonez wzbogaca smak dań i przekąsek, a często ma również wartość dekoracyjną. Niewątpliwie warto wykorzystywać go w swojej kuchni, jednak istotny jest wybór produktów bogatych w składniki odżywcze.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b