Grill na przyczepie - jak to działa?

Grill to urządzenie, które każdy kojarzy przede wszystkim z ogródkowych imprez w gronie znajomych czy rodziny. Niemniej również branża gastronomiczna bardzo często wykorzystuje grille do przygotowywania wysokiej jakości dań z rusztu, a nawet wędzonek. Jednym z rozwiązań przeznaczonych do profesjonalnego wykorzystania są grille na przyczepach. Jak skonstruowane są te urządzenia i w jaki sposób działają?
Czym jest grill na przyczepie?
Grille na przyczepie to nic innego jak korpus grilla osadzony na specjalnie do tego przeznaczonej konstrukcji przyczepy, którą można podpiąć do pojazdu samochodowego wyposażonego w hak. Dzięki temu grill może być z łatwością przetransportowany w praktycznie dowolne miejsce, do którego można dojechać. Grille tego typu wykorzystywane są przez firmy z branży gastronomicznej – np. cateringi – specjalizujące się w obsłudze dużych imprez plenerowych, np. targów, festiwali i festynów, imprez integracyjnych czy wesel. Dzięki swoim gabarytom grill na przyczepie może być wykorzystywany do przygotowywania setek porcji jedzenie w bardzo krótkim czasie – wymaga to jednak obsługi złożonej z kilku osób.
Przeczytaj również: Czym się kierować przy wyborze firmy cateringowej?
Szeroki wybór wysokiej jakości grilli na przyczepie znaleźć można w ofercie firmy Smoker, uznanego w Polsce i na całym świecie producenta grillo-wędzarni.
Przeczytaj również: Catering na domówkę czyli jak oszczędzić na jedzeniu?
Jak skonstruowany jest grill na przyczepie?
Grille na przyczepie wyróżniają się nie tylko tym, że posiadają podwozie umożliwiające ich transport przy użyciu samochodu. Inną ich cechą charakterystyczną jest liniowa konstrukcja składająca się z kilku oddzielnych komór. Sercem, a właściwie sercami urządzenia są paleniska, w których – zgodnie z nazwą rozpalany jest żar, będący źródłem ciepła oraz dymu, niezbędnych do przeprowadzenia obróbki jedzenia znajdującego na ruszcie. Komory z rusztami znajdują się obok palenisk i połączone z nimi za pomocą regulowanych szybrów. Dzięki takiemu rozwiązaniu, a także zamykanym pokrywom obsługa grilla jest w stanie dokładnie regulować temperaturę wewnątrz komory z rusztem, w zależności od potrzeb. Za grillem znajdują się pionowe kominy, czyli komory wędzarnicze, w których można wędzić mięsa lub ryby. Dodatkowo grill wyposażony jest często w pojemniki służące do przechowywania węgla oraz akcesoriów potrzebnych do obsługi.
Przeczytaj również: Organizacja spotkania firmowego z pomocą firmy cateringowej
Wszystkie komory wykonane są ze specjalnej blachy kotłowej o grubości od 4 do 6 mm. Materiał ten odznacza się nie tylko wysoką wytrzymałością mechaniczną i odpornością na działanie niekorzystnych czynników (np. wysokiej temperatury czy kontaktu z substancjami chemicznymi zawartymi w dymie), ale przede wszystkim znakomitymi właściwościami termicznymi. Działa on na zasadzie podobnej co cegła szamotowa używana w budowaniu pieców – akumuluje ciepło i bardzo powoli je oddaje. Dzięki temu proces grillowania może zachodzić nawet w trudniejszych warunkach pogodowych, a nawet po wygaszeniu paleniska.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana