Gdzie znajdują zastosowanie aromaty proszkowe?
Aromaty proszkowe są produktami, w których składniki aromatyczne zamknięto w trakcie mikrokapsułkowania w specjalnej otoczce z maltodekstryny i gumy arabskiej. Wykorzystywane są do aromatyzacji produktów sypkich, m.in. koncentratów deserów, lodów w proszku itd. Idealnie sprawdzają się w odżywkach dla sportowców czy suplementach diety. Czym dokładnie wyróżniają się aromaty proszkowe i jakie mają zalety?
Aromaty proszkowe – czym się wyróżniają?
Aromaty proszkowe posiadają składniki aromatyczne zamknięte w specjalnej otoczce. Guma arabska, która wchodzi w jej skład, jest wykorzystywana ze względu na dobre właściwości emulgujące, wysoką rozpuszczalność i niską lepkość w roztworze wodnym. Dzięki temu ułatwia proces suszenia rozpyłowego. Połączenie maltodekstryny i gumy arabskiej umożliwia produkcję stabilnych emulsji o dobrych właściwościach emulgujących i lepkości. Mikrokapsułkowanie „zamyka” aromat, a dodatkowe suszenie rozpyłowe daje możliwość otrzymania produktu, który nie traci swoich właściwości aromatyzujących w trakcie przechowywania. Aromaty proszkowe mikrokapsułkowane są użyteczne w przetwarzaniu i przechowywaniu produktów spożywczych. Do otoczki aromatów stosuje się również inne substancje – białka, węglowodany i tłuszcze.
Aromaty proszkowe – gdzie się je stosuje?
Aromaty proszkowe wykorzystywane są do aromatyzowania produktów sypkich, m.in. koncentratów deserów i lodów w proszku. Cieszą się uznaniem w takich branżach, jak cukiernictwo, mleczarstwo, produkcja wód aromatyzowanych, wsadów owocowych, piekarnictwo, przygotowywanie produktów instant czy farmaceutyka. Oferta aromatów proszkowych obejmuje pojedyncze wytwory owocowe, jak i aromaty danych ciast, dań i alkoholi. Wyselekcjonowane produkty tego typu proponuje m.in. wytwórnia aromatów dla branży spożywczej Hoffmann, która dba o swój asortyment i jego skład.
Jakie są rodzaje aromatów proszkowych?
Aromaty proszkowe dzieli się na te naturalne, identyczne z naturalnymi i syntetycznymi. To podział ze względu na ich źródło pochodzenia. Aromaty naturalne pozyskiwane są z roślin – np. ziół i przypraw stosowanych w stanie surowym. Aromaty identyczne z naturalnymi to syntetyczne odtworzenie cząsteczek zapachowych lubianych w naturze. Są próbą kopiowania zapachów owoców, warzyw czy kwiatów. Aromaty syntetyczne to z kolei produkty wymyślone przez człowieka.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53