Materiał Partnera

Elementy wyposażenia zakładów tartacznych

Elementy wyposażenia zakładów tartacznych

Dzisiejsze tartaki to wysoce techniczne, skomputeryzowane miejsca pracy. Zmieniły się i w przeciwieństwie do dawnych czasów, nie są już bardzo niebezpiecznymi zakładami, które wymagają ciężkiej pracy fizycznej. Wyposażenie zmechanizowanego punktu obróbki drewna obejmuje m.in. narzędzia i maszyny do transportu, cięcia i przerabiania kłód na tarcicę lub inne przetworzone elementy. Jakie jeszcze urządzenia znajdują się w tartaku?

Jak działa tartak?

Tartaki to obiekty przetwarzające kłody drewna na tarcicę. Podczas gdy nowoczesne zakłady tartaczne są w większości zautomatyzowane, podstawowy proces obróbki niewiele się zmienił w ciągu ostatnich kilkuset lat. Operacje dokonywane w tartaku są zwykle pogrupowane w etapy wymienione poniżej, chociaż mogą nie występować w tej samej kolejności.

  1. Drzewa są wycinane, a pnie cięte na odpowiednie kawałki w miejscu zbioru.
  2. Kłody są transportowane do zakładu tartacznego.
  3. Tartak zleca pomiar, kontrolę wad i identyfikację gatunków przywiezionych drzew.
  4. System przenośników, dźwigów i innych urządzeń do transportu materiałów przenosi kawałki drzew do tartaku.
  5. Pierwszym etapem obróbki na miejscu jest okorowanie całych kłód, które można następnie ułożyć lub posortować według parametrów, takich jak gatunek, rozmiar lub przeznaczenie końcowe.
  6. Gotowe kłody są mocowane na przenośniku i podawane na pilarkę czołową, która tnie je m.in. na kantówki.
  7. Następuje etap przycinania do standardowych długości tarcicy.
  8. Suszenie w piecu lub na powietrzu usuwa naturalnie występującą wilgoć z desek.
  9. Strugarka wygładza powierzchnię tarcicy do jednakowej szerokości i grubości.
  10. Drewno jest następnie znakowane i wystawiane do sprzedaży.

Maszyny i urządzenia tartaczne

Zakłady tartaczne wymagają wyposażenia w wytrzymałe i niezawodne urządzenia do transportu kłód i tarcicy, np. wciągarki. W procesie przygotowania materiału konieczne są korowarki, które usuwają korę z kłody przed przetworzeniem.

– W każdym tartaku niezbędne są pilarki wielotarczowe. To one pozwalają na wydajne i precyzyjne cięcie różnych gatunków drzew na mniejsze elementy, np. deski, belki, listwy, profile – wyjaśnia pracownik z tartaku Bodek.

Równie ważnym wyposażeniem zakładu tartacznego są różnego rodzaju strugarki. Przykładowo te czterostronne służą do obróbki elementów z czterech stron. Można wybrać obróbkę na płasko lub w sposób profilowany. Dzięki temu uzyskuje się odpowiednie kształty i rozmiary elementów drewnianych. W dobrym tartaku miejsce znajdzie także optymalizerka, czyli maszyna, która redukuje ilość odpadów do minimum, bo tnie drewno poprzecznie w bardzo dokładny sposób. Natomiast z ewentualnymi odpadami dobrze radzą sobie rębaki do drewna. Ponadto w każdym zakładzie efektywność wykonywanych prac zwiększą m.in. odciągi trocin i profesjonalne suszarnie do drewna.

 

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję