Materiał Partnera

Ekologiczne produkty polecane branży HoReCa

Ekologiczne produkty polecane branży HoReCa

Rosnąca świadomość ekologiczna skłania konsumentów do poszukiwania zdrowych, przyjaznych środowisku produktów. Na podejmowane przez nich decyzje zakupowe wpływa więc sposób pozyskiwania produktów, sygnalizowany przez umieszczanie na opakowaniach symboli BIO, ORGANIC lub euro-liścia. Aby sprostać oczekiwaniom klientów, również przedsiębiorcy z branży HoReCa starają się być „eko”.

Wg badań przeprowadzonych w marcu 2020 roku w ramach projektu Ekobarometr 23% przedsiębiorstw z branży gastronomicznej oraz 11% z branży hotelarskiej używa treści ekologicznych w swoich strategiach marketingowych. Taka taktyka promocji służy nie tylko przyciągnięciu uwagi konkretnej grupy odbiorców, ale przede wszystkim zapobiega utracie wartościowych klientów. Jeżeli podobne badania będą prowadzone w następnych latach, możemy spodziewać się zdecydowanie wyższych wyników.

Żywność ekologiczna dla branży HoReCa

Klienci hoteli, restauracji, a nawet mniejszych punktów gastronomicznych oczekują obsługi na najwyższym poziomie, przez co rozumieją również smaczne i zdrowe jedzenie. Z oczywistych względów chcą wiedzieć, co dokładnie znajduje się na ich talerzach i nierzadko pytają wprost o składniki, z których przygotowywane są dania. Szukają miejsc, które używają warzyw i owoców z ekologicznych, najlepiej lokalnych upraw, są nieufni wobec produktów wysoko przetworzonych, zwłaszcza modyfikowanych genetycznie – opowiada ekspert ze sklepu ze zdrową żywnością BATOM.

Ekologiczne produkty spożywcze dla branży HoReCa możemy podzielić na trwałe i nietrwałe. Do pierwszej grupy zaliczamy produkty pakowane, które mogą być przechowywane przez dłuższy czas. Od tych od sprzedawanych detalicznie różnią się przede wszystkim wielkością opakowań; hurtowe zakupy na potrzeby dużej kuchni są opcją wygodniejszą i tańszą. Do trwałych produktów ekologicznych dla branży HoReCa możemy zaliczyć kasze, ryż, ziarna zbóż, mąki, płatki śniadaniowe, fasole, suszone owoce, naturalne słodziki i przyprawy; do ich bezpiecznego przechowywania nie są potrzebne sztuczne konserwanty. Natomiast świeże, łatwo psujące się produkty naturalne, w tym owoce, warzywa, nabiał i mięsa nie są gromadzone; ich dostawy do najlepszych hoteli i restauracji realizowane są na zasadzie regularnej współpracy z lokalnymi rolnikami.

Nie tylko ekologiczna żywność

Pojęcie produktu ekologicznego odnosi się nie tylko do zdrowej żywności. Właściciele obiektów gastronomicznych i wypoczynkowych mogą zmniejszyć swój szkodliwy wpływ na środowisko, wymieniając chemiczne detergenty na ekologiczne środki czystości, a syntetyczne odświeżacze powietrza na dyfuzory z olejkami eterycznymi. Miłym gestem w stronę gości hotelowych jest umieszczenie w łazienkach naturalnych kosmetyków i zaopatrzenie stolika kawowego w ekologiczne kawy, herbaty oraz zioła do sporządzania naparów.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję