Strona dostępna dla osób pełnoletnich
Czy masz ukończone 18 lat?
Do jakich potraw podawać białe wino musujące?
Wina wytwarzane z białych szczepów mogą mieć bardzo zróżnicowany charakter. Powszechnie uważa się, że białe wina musujące z powodzeniem mogą być podawane do potraw z drobiu i ryb. To jednak tylko dwie z wielu możliwości wykorzystania białego wina w kuchni. Z naszego zestawienia dowiesz się, jakie rodzaje białych win możesz serwować swoim gościom do konkretnych potraw, aby uniknąć kulinarnego faux-pas.
Bogactwo smaków w zależności od miejsca uprawy
Podstawowa zasada serwowania wina każe unikać podawania tego trunku do potraw z octem, zup, wędzonych ryb. Białe wina wytrawne są idealnym dopełnieniem dań z ryb i owoców morza. Perliste, wyrafinowane w smaku wina można serwować do dań głównych, owoców, deserów. Dobór gatunku białego wina musującego do potrawy jest niekiedy wyzwaniem. Przykładem bogactwa smaku i aromatu może być chardonnay, w którym, w zależności od klimatu uprawy winorośli, mogą dominować kwaśne nuty cytrusów i jabłek, smaki maślane lub słodkie (ananasowe, bananowe).
Z czym podawać rieslinga, muscata, pinot grigio?
Wytrawny aromatyczny riesling sprawdzi się jako trunek podawany do owoców morza, koziego sera, sałatek, potraw kuchni orientalnej, kurczaka i wieprzowiny. Z kolei riesling półwytrawny najlepiej pasuje do wieprzowiny i kuchni orientalnej. Słodki włoski muscat w wersji BIO, jaki znaleźliśmy w sklepie z żywnością ekologiczną Bals’Amore, lubi towarzystwo ciast i deserów owocowych. Z kolei pinot grigio śmiało można podawać do owoców morza, ryb, serów, sałatek, warzyw. Jest również chętnie serwowany w kuchni śródziemnomorskiej.
Do czego serwować szampana, prosecco, chardonnay?
Najsłynniejsze wino z bąbelkami — szampan będzie świetnie smakował z serami, takimi jak kozi, brie, camembert, gouda. Doskonale komponuje się również z owocami morza oraz deserami. Możesz podać go do ostryg, czekolady, ciast oraz truskawek. Prosecco polecamy jako aperitif. Można je podawać do owoców, deserów, owoców morza, białych ryb (śledzia), delikatnych mięs, wędlin dojrzewających. Chardonnay warto posmakować w połączeniu z kurczakiem, wieprzowiną, rybą w maśle oraz warzywami.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10