Do czego wykorzystać mąkę typ 1850?
Mąka typu 1850, zwana też mąką Grahama, jest otrzymywana z niskiego przemiału ziaren pszenicy, czemu zawdzięcza wysoką zawartość składników odżywczych. Jest więc zdrowszym i bardziej odżywczym zamiennikiem białej mąki pszennej, polecanym osobom dbającym o zdrową dietę. W tym artykule sprawdzamy, jakie wypieki i potrawy można z niej przygotować i dlaczego warto ją mieć w swojej spiżarni.
Typ 1850, czyli mąka Grahama – skąd się wzięły te nazwy?
Typ 1850 to chyba jedyny rodzaj mąki, którego pochodzenie jest tak dokładnie określone. Na cześć swojego „wynalazcy” i propagatora została nazwana mąką Grahama. Niewiele osób wie, że Sylvester Graham był amerykańskim pastorem żyjącym na przełomie XVIII i XIX wieku, który rozpowszechniał mało wówczas popularną dietę wegetariańską oraz kładł ogromny nacisk na pieczenie chleba w domu i wykorzystanie między innymi otrąb. To właśnie on jest uznawany za twórcę mąki z pełnego ziarna, a pierwszą o niej wzmiankę znajdziemy w książce kucharskiej jego autorstwa z 1837 roku.
Tyle historii. Dlaczego jednak na opakowaniu mąki Grahama znajduje się liczba 1850? O wyjaśnienie poprosiliśmy specjalistę z firmy Jakpol, która zajmuje się między innymi produkcją mąki pszennej i żytniej:
Typ mąki określa się na podstawie zawartości substancji mineralnych. By ją poznać, trzeba spalić mąkę – otrzymany popiół to właśnie składniki mineralne. Po spaleniu 100 gramów mąki Grahama zostanie około 1,85 grama popiołu – ta liczba pomnożona przez 1000 daje oznaczenie numeryczne tego rodzaju mąki, czyli 1850. Warto wiedzieć, że najwięcej popiołu uzyskuje się z łuski ziarna, podczas gdy bielmo zawiera go bardzo niewiele. Stąd mąki pozyskiwane ze zmielenia całych ziaren są bogatsze w błonnik, witaminy i składniki odżywcze; im wyższy typ, tym zdrowsza jest mąka.
Cechy charakterystyczne mąki 1850
Mąka Grahama powstaje z pełnych ziaren i ma taki sam skład jak one: bielmo, otręby i zarodek. Zawiera dużo błonnika oraz cennych składników mineralnych, między innymi witamin z grupy B. Charakteryzuje się przy tym delikatniejszym smakiem niż mąka razowa. Łatwo ją rozpoznać po ciemnym kolorze i strukturze, powstającej wskutek osobnego mielenia bielma na drobno i dodaniu do niego otrąb z grubego przemiału. Mąka jest dzięki temu jednocześnie lekka i miałka oraz wysoko odżywcza.
Co upieczesz z mąki Grahama?
Mąkę typu 1850 wykorzystuje się przede wszystkim do wypieku pieczywa – popularnego chleba graham i bułek grahamek, które często goszczą na talerzach osób na dbających o linię i zdrowe odżywianie. Takie pieczywo jest lekkostrawne, mniej kaloryczne niż to wytwarzane z białej mąki, i stanowi świetne źródło węglowodanów w codziennej diecie. Dzięki dużej zawartości błonnika chleb graham syci szybko i na długo, powoli podnosząc poziom cukru we krwi. Jest więc polecany przez dietetyków jako zdrowsza alternatywa dla białego pieczywa. Ponadto wiele osób uwielbia charakterystyczny smak chleba i bułek z mąki typu 1850.
Chleb i bułki to jednak nie koniec możliwości zastosowania mąki Grahama. Używa się jej do przygotowania zakwasu, a także popularnych potraw takich jak naleśniki, pierogi, pizza, makarony. Mąkę 1850 można wykorzystać również do wyrobu klusek, placków czy omletów.
Czy mąka typu 1850 nadaje się do ciasta?
Do wypieku ciast, zwłaszcza biszkoptów, używa się zwykle lekkiej, białej mąki pszennej. Czy jednak z mąki Grahama nie da się upiec nic słodkiego? Otóż da się! W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na zdrowe i pyszne wypieki z mąki pełnoziarnistej, na przykład szarlotkę, ciasteczka czy ciasto czekoladowe. Trzeba jednak pamiętać, by podmieniając mąkę białą na graham zmodyfikować całą recepturę, ponieważ ciasto inaczej rośnie. Z mąki pełnoziarnistej nie wyjdzie nam puszysty biszkopt, ale bardziej zwarte i ciężkie ciasto – jak najbardziej!
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12