Artykuł sponsorowany

Do czego wykorzystać mąkę typ 1850?

Do czego wykorzystać mąkę typ 1850?

Mąka typu 1850, zwana też mąką Grahama, jest otrzymywana z niskiego przemiału ziaren pszenicy, czemu zawdzięcza wysoką zawartość składników odżywczych. Jest więc zdrowszym i bardziej odżywczym zamiennikiem białej mąki pszennej, polecanym osobom dbającym o zdrową dietę. W tym artykule sprawdzamy, jakie wypieki i potrawy można z niej przygotować i dlaczego warto ją mieć w swojej spiżarni.

Typ 1850, czyli mąka Grahama – skąd się wzięły te nazwy? 

Typ 1850 to chyba jedyny rodzaj mąki, którego pochodzenie jest tak dokładnie określone. Na cześć swojego „wynalazcy” i propagatora została nazwana mąką Grahama. Niewiele osób wie, że Sylvester Graham był amerykańskim pastorem żyjącym na przełomie XVIII i XIX wieku, który rozpowszechniał mało wówczas popularną dietę wegetariańską oraz kładł ogromny nacisk na pieczenie chleba w domu i wykorzystanie między innymi otrąb. To właśnie on jest uznawany za twórcę mąki z pełnego ziarna, a pierwszą o niej wzmiankę znajdziemy w książce kucharskiej jego autorstwa z 1837 roku.

Tyle historii. Dlaczego jednak na opakowaniu mąki Grahama znajduje się liczba 1850? O wyjaśnienie poprosiliśmy specjalistę z firmy Jakpol, która zajmuje się między innymi produkcją mąki pszennej i żytniej:

Typ mąki określa się na podstawie zawartości substancji mineralnych. By ją poznać, trzeba spalić mąkę – otrzymany popiół to właśnie składniki mineralne. Po spaleniu 100 gramów mąki Grahama zostanie około 1,85 grama popiołu – ta liczba pomnożona przez 1000 daje oznaczenie numeryczne tego rodzaju mąki, czyli 1850. Warto wiedzieć, że najwięcej popiołu uzyskuje się z łuski ziarna, podczas gdy bielmo zawiera go bardzo niewiele. Stąd mąki pozyskiwane ze zmielenia całych ziaren są bogatsze w błonnik, witaminy i składniki odżywcze; im wyższy typ, tym zdrowsza jest mąka.

Cechy charakterystyczne mąki 1850 

Mąka Grahama powstaje z pełnych ziaren i ma taki sam skład jak one: bielmo, otręby i zarodek. Zawiera dużo błonnika oraz cennych składników mineralnych, między innymi witamin z grupy B. Charakteryzuje się przy tym delikatniejszym smakiem niż mąka razowa. Łatwo ją rozpoznać po ciemnym kolorze i strukturze, powstającej wskutek osobnego mielenia bielma na drobno i dodaniu do niego otrąb z grubego przemiału. Mąka jest dzięki temu jednocześnie lekka i miałka oraz wysoko odżywcza.

Co upieczesz z mąki Grahama? 

Mąkę typu 1850 wykorzystuje się przede wszystkim do wypieku pieczywa – popularnego chleba graham i bułek grahamek, które często goszczą na talerzach osób na dbających o linię i zdrowe odżywianie. Takie pieczywo jest lekkostrawne, mniej kaloryczne niż to wytwarzane z białej mąki, i stanowi świetne źródło węglowodanów w codziennej diecie. Dzięki dużej zawartości błonnika chleb graham syci szybko i na długo, powoli podnosząc poziom cukru we krwi. Jest więc polecany przez dietetyków jako zdrowsza alternatywa dla białego pieczywa. Ponadto wiele osób uwielbia charakterystyczny smak chleba i bułek z mąki typu 1850.

Chleb i bułki to jednak nie koniec możliwości zastosowania mąki Grahama. Używa się jej do przygotowania zakwasu, a także popularnych potraw takich jak naleśniki, pierogi, pizza, makarony. Mąkę 1850 można wykorzystać również do wyrobu klusek, placków czy omletów.

Czy mąka typu 1850 nadaje się do ciasta? 

Do wypieku ciast, zwłaszcza biszkoptów, używa się zwykle lekkiej, białej mąki pszennej. Czy jednak z mąki Grahama nie da się upiec nic słodkiego? Otóż da się! W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na zdrowe i pyszne wypieki z mąki pełnoziarnistej, na przykład szarlotkę, ciasteczka czy ciasto czekoladowe. Trzeba jednak pamiętać, by podmieniając mąkę białą na graham zmodyfikować całą recepturę, ponieważ ciasto inaczej rośnie. Z mąki pełnoziarnistej nie wyjdzie nam puszysty biszkopt, ale bardziej zwarte i ciężkie ciasto – jak najbardziej!

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.