Do czego używa się zbiorników ze stali nierdzewnej?
Trwałe i estetyczne zbiorniki ze stali nierdzewnej najczęściej wykorzystuje się w branży spożywczej. Sprawdzają się w niej przede wszystkim ze względu na wiele praktycznych zalet wskazanego materiału. Restauracje i firmy produkujące żywność nie wyczerpują jednak listy punktów korzystających z tego rodzaju wyposażenia. Sprawdź, w jakich branżach stosuje się nierdzewne akcesoria i dlaczego.
Najważniejsze właściwości stali nierdzewnej
Najważniejszą zaletą stali nierdzewnej jest jej odporność na korozję. Materiał jest niezwykle trwały i wykazuje podwyższoną odporność na działanie wody, wilgoci, a nawet kwasów. Ponadto ma atrakcyjny, estetyczny wygląd. Pewnie dlatego znajduje zastosowanie nie tylko przy produkcji praktycznego wyposażenia, ale również w trakcie aranżacji domu – zarówno wewnątrz, jak i z zewnątrz. Do tego stal nierdzewna jest bardzo łatwa w pielęgnacji. Można ją czyścić za pomocą różnego rodzaju detergentów, bo praktycznie nic nie jest w stanie jej zaszkodzić. Łatwy w obróbce materiał jest też dość plastyczny.
Bardzo ważne jest również to, że można z niego korzystać w przemyśle spożywczym. Nierdzewna stal nie zmienia bowiem smaku żywności i nie wchodzi z nią w żadne, niebezpieczne dla człowieka reakcje. – Wyposażamy bary, restauracje oraz zakłady związane z szeroko pojętą gastronomią – firmy z branży mleczarskiej, spożywczej, a nawet browarniczej. Produkujemy niezbędne wyposażenie i działamy zarówno w zakresie jego produkcji, jak i montażu. Poza wskazanym obszarem działalności, zajmujemy się też wykonawstwem balustrad balkonowych czy schodów ze stali nierdzewnej. W naszej ofercie znajdują się zarówno meble gastronomiczne, jak i wszelkiego rodzaju zbiorniki ze stali nierdzewnej, maszyny do wyrabiania lodów czy baniaki lub wanny – mówi przedstawiciel Zakładu Produkcyjno-Usługowego Stal Nierdzewna.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej i ich zastosowanie
Gdzie najczęściej używa się zbiorników wykonanych ze stali nierdzewnej? Z tego typu wyposażenia korzysta przemysł chemiczny, farmaceutyczny, spożywczy i kosmetyczny. Zbiorniki ze stali nierdzewnej mogą mieć postać poziomych albo pionowych mieszalników, pasteryzatorów lub zbiorników fermentacyjnych.
Zastosowanie wskazanego wyposażenia zależy od jego rodzaju. Branża spożywcza najczęściej korzysta ze zbiorników z płaszczem grzewczym albo chłodzącym. Jej pochodna, a więc branża mleczarska sięga po tak zwane pasteryzatory. Z kolei branża alkoholowa stosuje zbiorniki fermentacyjne. Wniosek? Wyposażenie gastronomiczne ze stali nierdzewnej jest chyba najczęściej spotykane. Nie zmienia to jednak faktu, że trwały i odporny materiał znajduje też zastosowanie w przemyśle.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37