Dlaczego warto używać w kuchni oliwy z oliwek?
Oliwa z oliwek to doskonała alternatywa dla olejów używanych w kuchni. Ceniona jest nie tylko za pozytywny wpływ na zdrowie, ale też charakterystyczny smak i zapach, które podbijają walory wielu przyrządzanych dań. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób wybiera właśnie oliwę do smażenia, pieczenia, duszenia czy przygotowywania dań na zimno. Dlaczego jeszcze warto w kuchni sięgać po oliwę z oliwek?
Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania oliwy z oliwek
Pierwsza i najważniejsza zaleta płynąca z używania oliwy z oliwek w kuchni to jej pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Wysoka zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych jednonienasyconych oraz przeciwutleniaczy sprawia, że spożywanie tego rodzaju tłuszczu sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Poprawia również funkcjonowanie układu krążenia, redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.
Przeczytaj również: Balie ogrodowe dla sportowców - jak wpływają na regenerację mięśni i kondycję?
Kulinarna wszechstronność oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek to produkt o niezwykłej wszechstronności kulinarnej. Jej delikatny, charakterystyczny smak oraz subtelny zapach doskonale komponują się zarówno z prostymi, jak i bardziej wyszukanymi potrawami. Oliwa doskonale sprawdza się jako składnik sałatek, sosów, a także jako tłuszcz do smażenia czy pieczenia. Kucharze na całym świecie chętnie korzystają z tego rodzaju tłuszczu, tworząc niepowtarzalne dania oparte na tradycyjnych recepturach, jak i eksperymentując z nowymi smakami.
Przeczytaj również: Czym charakteryzuje się oliwki włoskie?
Różnorodność rodzajów oliwy z oliwek
Kolejną zaletą używania oliwy z oliwek w kuchni jest bogactwo jej smaków oraz rodzajów dostępnych na rynku. Warto poznać różnice między poszczególnymi gatunkami i wybierać je w zależności od preferencji smakowych oraz oczekiwań dotyczących efektu końcowego. Z jednej strony mamy delikatną oliwę extra vergine, która podkreśli smak delikatnych potraw i sałatek. Z drugiej strony, natomiast, możemy sięgnąć po bardziej intensywne w smaku oliwy koroneiki czy picual, które sprawdzą się w potrawach o silniejszym charakterze lub do smażenia na większej temperaturze.
Przeczytaj również: Do czego można użyć oliwę z oliwek nierafinowaną?
Ekologiczne aspekty uprawy oliwek
Na koniec warto wspomnieć także o ekologicznych aspektach związanych z produkcją i stosowaniem oliwy z oliwek. Oliwki są uprawiane w sposób przyjazny dla środowiska, a ich tłoczenie na zimno pozwala na zachowanie walorów smakowych oraz zdrowotnych. Wybierając produkty takie jak te oferowane m.in. przez sklep Oliwa ze Sparty, dbamy nie tylko o nasze zdrowie, ale również o kondycję naszej planety, wspierając ekologiczną i zrównoważoną produkcję żywności.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
-
-