Dlaczego warto używać mąki kokosowej?
Parę lat temu rynek zdrowej żywności podbił olej kokosowy. Konsumenci docenili właściwości orzecha kokosowego i chętnie sięgnęli po inne produkty z kokosa - m.in. po mąkę kokosową, która jest doskonała nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej, lecz dla wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie. Dlaczego warto używać mąki kokosowej? Zachęcamy do lektury.
Błonnik z kokosa w diecie redukcyjnej
Orzech kokosowy zawiera niewiele węglowodanów ulegających trawieniu – skrobi i cukru – za to jest bogaty w błonnik pokarmowy, którego nie powinno zabraknąć w codziennej diecie. Jednak spożywanie kokosa w takiej postaci, w jakiej występuje naturalnie, jest dość kłopotliwe; ponadto nie każdy lubi intensywny kokosowy smak i zapach.
Nie trzeba jednak wykreślać orzecha kokosowego z jadłospisu, a tylko znaleźć produkt, który znacznie łatwiej można wykorzystać w kuchni. Jest nim mąka kokosowa zawierająca najwięcej błonnika spośród wszystkich mąk dostępnych na rynku. O to, kogo przede wszystkim powinny zainteresować właściwości mąki z orzecha kokosowego, zapytaliśmy przedstawiciela handlowego firmy NatVita, produkującej zdrową żywność:
– Mąką kokosową powinny zainteresować się osoby na diecie redukcyjnej – szczególnie niskowęglowodanowej. Znaczna część błonnika spożywanego wraz z mąką kokosową nie jest trawiona przez ludzki organizm, a więc nie dostarcza kalorii. Co ważne, błonnik ten jest nierozpuszczalny, dzięki czemu na dłużej pozostawia uczucie sytości i dobrze wpływa na trawienie i przemianę materii – usprawnia pracę całego układu pokarmowego. Oprócz tego mąka kokosowa jest produktem z niskim indeksem glikemicznym, a właśnie takie są polecane osobom odchudzającym się.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego to nie wszystko. W mące kokosowej (oraz innych produktach z orzecha kokosowego) kryją się także lekkostrawne tłuszcze MCT, które szybko dostarczają organizmowi dużą dawkę wolno uwalnianej energii.
Mąka kokosowa: bezglutenowa i bogata w białko
Zarówno w sklepach z żywnością BIO, jak i w zwykłych marketach, można znaleźć coraz więcej produktów bezglutenowych. Jest to szczególnie ważne dla osób z celiakią – alergią pokarmową polegającą na nietolerowaniu glutenu.
Oprócz bezglutenowych gotowych potraw producenci proponują również półprodukty będące alternatywą dla tradycyjnych artykułów spożywczych zawierających gluten. Mowa m.in. o mąkach. Mąka kokosowa, gryczana, jaglana i wiele innych pozwalają eksperymentować we własnej kuchni i przygotowywać zdrowe, bezglutenowe wypieki.
A czy mąka może być źródłem białka? Jak najbardziej. Jest kilka bezzbożowych mąk, które zaskakują sporą ilością białka – wśród nich także mąka kokosowa. W 100 g mąki kokosowej znajduje się 18 g białka, czyli aż 37% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. Warto, by mąkę kokosową wprowadzili do diety:
- wegetarianie i weganie szukający alternatywy dla białka serwatkowego,
- osoby aktywne fizycznie,
- dzieci i młodzież w okresie wzrostu oraz osoby starsze (czas wzmożonego zapotrzebowania na białko).
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12