Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto używać mąki kokosowej?

Dlaczego warto używać mąki kokosowej?

Parę lat temu rynek zdrowej żywności podbił olej kokosowy. Konsumenci docenili właściwości orzecha kokosowego i chętnie sięgnęli po inne produkty z kokosa - m.in. po mąkę kokosową, która jest doskonała nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej, lecz dla wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie. Dlaczego warto używać mąki kokosowej? Zachęcamy do lektury. 

Błonnik z kokosa w diecie redukcyjnej

Orzech kokosowy zawiera niewiele węglowodanów ulegających trawieniu – skrobi i cukru – za to jest bogaty w błonnik pokarmowy, którego nie powinno zabraknąć w codziennej diecie. Jednak spożywanie kokosa w takiej postaci, w jakiej występuje naturalnie, jest dość kłopotliwe; ponadto nie każdy lubi intensywny kokosowy smak i zapach.

Nie trzeba jednak wykreślać orzecha kokosowego z jadłospisu, a tylko znaleźć produkt, który znacznie łatwiej można wykorzystać w kuchni. Jest nim mąka kokosowa zawierająca najwięcej błonnika spośród wszystkich mąk dostępnych na rynku. O to, kogo przede wszystkim powinny zainteresować właściwości mąki z orzecha kokosowego, zapytaliśmy przedstawiciela handlowego firmy NatVita, produkującej zdrową żywność:

– Mąką kokosową powinny zainteresować się osoby na diecie redukcyjnej – szczególnie niskowęglowodanowej. Znaczna część błonnika spożywanego  wraz z mąką kokosową nie jest trawiona przez ludzki organizm, a więc nie dostarcza kalorii. Co ważne, błonnik ten jest nierozpuszczalny, dzięki czemu na dłużej pozostawia uczucie sytości i dobrze wpływa na trawienie i przemianę materii – usprawnia pracę całego układu pokarmowego. Oprócz tego mąka kokosowa jest produktem z niskim indeksem glikemicznym, a właśnie takie są polecane osobom odchudzającym się.

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego to nie wszystko. W mące kokosowej (oraz innych produktach z orzecha kokosowego) kryją się także lekkostrawne tłuszcze MCT, które szybko dostarczają organizmowi dużą dawkę wolno uwalnianej energii.

Mąka kokosowa: bezglutenowa i bogata w białko

Zarówno w sklepach z żywnością BIO, jak i w zwykłych marketach, można znaleźć coraz więcej produktów bezglutenowych. Jest to szczególnie ważne dla osób z celiakią – alergią pokarmową polegającą na nietolerowaniu glutenu.

Oprócz bezglutenowych gotowych potraw producenci proponują również półprodukty będące alternatywą dla tradycyjnych artykułów spożywczych zawierających gluten. Mowa m.in. o mąkach. Mąka kokosowa, gryczana, jaglana i wiele innych pozwalają eksperymentować we własnej kuchni i przygotowywać zdrowe, bezglutenowe wypieki.

A czy mąka może być źródłem białka? Jak najbardziej. Jest kilka bezzbożowych mąk, które zaskakują sporą ilością białka – wśród nich także mąka kokosowa. W 100 g mąki kokosowej znajduje się 18 g białka, czyli aż 37% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. Warto, by mąkę kokosową wprowadzili do diety:

  • wegetarianie i weganie szukający alternatywy dla białka serwatkowego,
  • osoby aktywne fizycznie,
  • dzieci i młodzież w okresie wzrostu oraz osoby starsze (czas wzmożonego zapotrzebowania na białko).

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.