Dlaczego warto jeść ryby i jak je przyrządzać?
Pomimo wielu powszechnie znanych korzyści wynikających z regularnego jedzenia ryb, wiele osób nadal unika włączania ich do swojej codziennej diety. Przeszkodą bywa często sam smak i zapach, a także niedostateczna wiedza w kwestii umiejętnego przyrządzania ryb. Odpowiednio przygotowane ryby mogą stanowić wyjątkowy przysmak, a to ma spory wpływ ich częstsze spożywanie. Poznaj prozdrowotne właściwości ryb i dowiedz się, jak je przyrządzać.
Jakie są korzyści wynikające z regularnego jedzenia ryb?
Jedną z największych zalet jedzenia ryb jest to, że są po prostu zdrowe. Ryby są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają niezwykle korzystny wpływ na organizm człowieka. Dostarczanie ich wraz z pożywieniem jest o tyle ważne, ponieważ ludzkie ciało nie jest w stanie wytworzyć kwasów omega-3 samodzielnie. Regularne spożywanie ryb pozwala m.in. unormować ciśnienie tętnicze krwi, a także obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca oraz układu krwionośnego, a dodatkowo korzystnie wpływa na pracę mózgu.
Włączenie ryb do codziennej diety jest również polecane osobom odchudzającym się oraz często odbywającym intensywne treningi. Ryby są bogate w białko, które jest niezbędne przy budowaniu masy mięśniowej. Białko pozwala na szybsze nasycenie się niż ma to miejsce w przypadku węglowodanów czy tłuszczy, a podczas jego trawienia organizm zużywa więcej energii, co znacznie przyspiesza zrzucenie zbędnych kilogramów. Spożywanie rybnych posiłków pozwala również na usprawnienie trawienia oraz funkcjonowania żołądka i jelit, dlatego częstsze jedzenie ryb zaleca się także osobom borykającym się ze schorzeniami układu trawiennego.
Poza prozdrowotnym właściwościom spożywanie ryb jest także świetną metodą na odczarowanie monotonnych obiadów. Codzienne jedzenie mięsa w towarzystwie ziemniaków i surówek może w końcu się znudzić, dlatego warto spróbować alternatywy dla tradycyjnych dań głównych i podawać posiłki rybne kilka razy w tygodniu. Do wyboru jest wiele różnych gatunków ryb, a w sposobie ich przygotowania może ograniczać nas jedynie wyobraźnia.
Jak przyrządzać ryby?
Przygotowywanie dań rybnych w domu jest bardzo proste, a dodatkowo można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, w zależności od osobistych preferencji i posiadanych składników. Osobom na niskokalorycznej diecie przypadnie do gustu ryba przyrządzona na parze, z dodatkiem warzyw. Takie danie może być nie tylko zdrowe, ale i przede wszystkim smaczne. Wystarczy doprawić rybę sokiem z cytryny oraz odrobiną soli i pieprzu.
Dla fanów mniej dietetycznych rozwiązań poleca się przygotować rybę na grillu lub w piekarniku, po uprzednim zawinięciu w folię z dodatkiem przypraw, soku z cytryny i łyżeczką masła. W ten sposób ryba będzie bardziej chrupiąca, a w trakcie pieczenia masło połączy się z cytryną i tłuszczem z ryby, tworząc aromatyczny sos. Smaczne danie można również stworzyć z połączenia ryby ze szpinakiem oraz ciastem francuskim. Ten sam przepis w mniejszej skali może stać się również doskonałą przekąską na imprezę.
Osoby sceptycznie podchodzące do ryb, ale jednocześnie poszukujące interesujących połączeń smakowych, powinny najpierw spróbować ryby przygotowanej przez profesjonalnych szefów kuchni, których można znaleźć w Restauracji n108 w Poznaniu. Dzięki niecodziennym daniom pochodzącym z różnych stron świata można poszerzyć własne horyzonty oraz zainspirować się do przygotowywania smacznych posiłków rybnych we własnym domu.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b