Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jeść ryby i jak je przyrządzać?

Dlaczego warto jeść ryby i jak je przyrządzać?

Pomimo wielu powszechnie znanych korzyści wynikających z regularnego jedzenia ryb, wiele osób nadal unika włączania ich do swojej codziennej diety. Przeszkodą bywa często sam smak i zapach, a także niedostateczna wiedza w kwestii umiejętnego przyrządzania ryb. Odpowiednio przygotowane ryby mogą stanowić wyjątkowy przysmak, a to ma spory wpływ ich częstsze spożywanie. Poznaj prozdrowotne właściwości ryb i dowiedz się, jak je przyrządzać.

 

Jakie są korzyści wynikające z regularnego jedzenia ryb?

Jedną z największych zalet jedzenia ryb jest to, że są po prostu zdrowe. Ryby są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają niezwykle korzystny wpływ na organizm człowieka. Dostarczanie ich wraz z pożywieniem jest o tyle ważne, ponieważ ludzkie ciało nie jest w stanie wytworzyć kwasów omega-3 samodzielnie. Regularne spożywanie ryb pozwala m.in. unormować ciśnienie tętnicze krwi, a także obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca oraz układu krwionośnego, a dodatkowo korzystnie wpływa na pracę mózgu.

 

Włączenie ryb do codziennej diety jest również polecane osobom odchudzającym się oraz często odbywającym intensywne treningi. Ryby są bogate w białko, które jest niezbędne przy budowaniu masy mięśniowej. Białko pozwala na szybsze nasycenie się niż ma to miejsce w przypadku węglowodanów czy tłuszczy, a podczas jego trawienia organizm zużywa więcej energii, co znacznie przyspiesza zrzucenie zbędnych kilogramów. Spożywanie rybnych posiłków pozwala również na usprawnienie trawienia oraz funkcjonowania żołądka i jelit, dlatego częstsze jedzenie ryb zaleca się także osobom borykającym się ze schorzeniami układu trawiennego.

 

Poza prozdrowotnym właściwościom spożywanie ryb jest także świetną metodą na odczarowanie monotonnych obiadów. Codzienne jedzenie mięsa w towarzystwie ziemniaków i surówek może w końcu się znudzić, dlatego warto spróbować alternatywy dla tradycyjnych dań głównych i podawać posiłki rybne kilka razy w tygodniu. Do wyboru jest wiele różnych gatunków ryb, a w sposobie ich przygotowania może ograniczać nas jedynie wyobraźnia.

 

Jak przyrządzać ryby?

Przygotowywanie dań rybnych w domu jest bardzo proste, a dodatkowo można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, w zależności od osobistych preferencji i posiadanych składników. Osobom na niskokalorycznej diecie przypadnie do gustu ryba przyrządzona na parze, z dodatkiem warzyw. Takie danie może być nie tylko zdrowe, ale i przede wszystkim smaczne. Wystarczy doprawić rybę sokiem z cytryny oraz odrobiną soli i pieprzu.

 

Dla fanów mniej dietetycznych rozwiązań poleca się przygotować rybę na grillu lub w piekarniku, po uprzednim zawinięciu w folię z dodatkiem przypraw, soku z cytryny i łyżeczką masła. W ten sposób ryba będzie bardziej chrupiąca, a w trakcie pieczenia masło połączy się z cytryną i tłuszczem z ryby, tworząc aromatyczny sos. Smaczne danie można również stworzyć z połączenia ryby ze szpinakiem oraz ciastem francuskim. Ten sam przepis w mniejszej skali może stać się również doskonałą przekąską na imprezę.

 

Osoby sceptycznie podchodzące do ryb, ale jednocześnie poszukujące interesujących połączeń smakowych, powinny najpierw spróbować ryby przygotowanej przez profesjonalnych szefów kuchni, których można znaleźć w Restauracji n108 w Poznaniu. Dzięki niecodziennym daniom pochodzącym z różnych stron świata można poszerzyć własne horyzonty oraz zainspirować się do przygotowywania smacznych posiłków rybnych we własnym domu.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.