Dlaczego warto jeść kaszę orkiszową?

Kiedy wejdziesz do sklepu, zobaczysz co najmniej kilka rodzajów kaszy: jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Każda z nich stanowi wartościowy posiłek, jednak gdy ktoś bliżej pozna Jej Wysokość Kaszę Orkiszową, pragnie na zawsze pozostać w obrębie TEGO królestwa. Dlaczego? Kasza orkiszowa jest wyjątkowo odżywcza, a przyrządzić ją można na wiele smaków świata.
Dobrze odżywia
Orkisz zwykle opisywany jest jako rodzaj pszenicy, jednak niektórzy znawcy twierdzą, że to odrębny gatunek zboża. Jest tak pożywny, że gdybyś na rok wylądował na bezludnej wyspie i jadł wyłącznie orkisz, nie poniósłbyś szkody na zdrowiu. Jeżeli źle tolerujesz gluten, orkisz także może przyjść Ci z pomocą, jak również wtedy, gdy masz problemy z żołądkiem.
Kaszę orkiszową możesz kupić jako produkt gotowy. Jeszcze lepiej zrobisz, gdy zdecydujesz się na kupno całych ziaren i sam będziesz mielił je w odpowiednim młynku. Wówczas przygotowane przez Ciebie potrawy zachowają najwięcej składników odżywczych.
W kulinarnej przygodzie z orkiszem musisz pilnować jednego warunku: jedz orkisz tylko najwyższej jakości. Dostaniesz go m.in. w sklepie internetowym diogra.pl Jeżeli kupisz podróbkę, czyli orkisz niewiadomego pochodzenia, nie masz gwarancji, że produkt został przebadany i spełnił kryteria jakościowe.
Świetnie smakuje
Jeżeli na hasło „kasza orkiszowa” w Twojej wyobraźni pojawia się miska z rozgotowaną breją, czym prędzej porzuć to wyobrażenie. Dobrze przygotowana kasza orkiszowa jest pyszna! Można ją zajadać na słodko i na słono. Poniżej trzy propozycje oraz sugestia na wypadek sytuacji awaryjnej:
- kasza z gulaszem, mięsnym lub warzywnym
Do tego dania najlepiej wybierz gruboziarnistą wersję kaszy orkiszowej. Możesz też ugotować całe ziarna orkiszu, które będą przypominać ryż.
- kasza zapiekana z jabłkami
Jabłka z cynamonem zawsze się sprawdzają, ale mogą być też inne owoce. Ugotuj kaszę orkiszową, a następnie wymieszaj ją z koglem-moglem. Masę połącz z owocami i wlej do żaroodpornego naczynia lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj ok. 30 min w temperaturze 170 stopni C.
- świetna do zup
Koniecznie wypróbuj jarzynówkę lub krupnik z orkiszem.
- ratuj to, co rozgotowane
Co zrobić, gdy kasza jednak się rozgotowała? Zblenduj ją. Osobno zmiksuj „na puch” masło z cukrem. Połącz składniki i zblenduj ponownie, w wersji „nie dla dzieci” dodaj nieco alkoholu. Otrzymasz niezły krem, a gdy posypiesz go orzeszkami, polejesz czekoladą lub sokiem – stworzysz deser. Krem możesz także wykorzystać jako „górę” do kruchych babeczek.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Polska
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Alfa Sp.j. PPH Producent Tłuszczy Technicznych
95-100 Dąbrówka Wielka, Główna 109b
-
-
Drozd PUH Producent Trawy Żubrówkowej
15-694 Fasty, Wiosenna 7