Dieta bezglutenowa – zasady, przepisy i charakterystyka
Dietę bezglutenową nie tylko poleca się osobom z celiakią, a więc chorobą trzewną, ale także w przypadku alergii czy nietolerancji. Jest także wskazana dla niemowląt. Po czym można poznać, że nie toleruje się glutenu? Jak powinny wyglądać posiłki i z czego się składać? Jakie są zasady diety bez glutenu? Jak samodzielnie zrobić chleb bezglutenowy, dowiesz się z naszego artykułu.
Po czym wiadomo, że nie toleruje się glutenu?
Do objawów oznaczających nietolerancję glutenu zalicza się nietolerancję laktozy. Również bóle brzucha czy luźne stolce, wzdęcia czy niepłodność u mężczyzn to przykłady. Podobnie poronienia, zapalenie jelit czy reumatoidalne zapalenie stawów, również zespół Downa czy zespół Turnera, próchnica czy nawracające afty w jamie ustnej. Do objawów nietolerancji zaliczają się poza tym choroby:
- tarczycy
- wątroby
- cukrzyca
- zapalenie błony śluzowej żołądka
- łysienie plackowate
- rak jelita
- autyzm
- nerwica
- depresja
- padaczka
- kłębuszkowe zapalenie nerek
Może również dochodzić do zapalenia naczyń, zaburzeń pamięci czy niewykształcenia szkliwa zębów.
Zasady diety bezglutenowej
Dieta bez glutenu nie różni się niczym szczególnym od zdrowego odżywiania. Sprowadza się do wyeliminowania glutenu przez alergików, osób z celiakią, czy go nietolerujących. Ważne, aby spożywane produkty były świeże i wysokiej jakości, przez co jedzone są w 4-5 posiłkach. Powinny być spożywane regularnie co 3 godziny. Śniadanie najlepiej jeść do godziny po przebudzeniu. Natomiast kolację co najmniej 2 godziny przed snem. Dania bezglutenowe powinny się składać z:
- warzyw
- owoców
- bezglutenowych kasz
- mięsa
- ryb
- jajek
W trakcie kupowania produktów przetworzonych dobrze jest sprawdzić, czy są oznakowane symbolem przekreślonego kłosa. Oznacza to, że nie zawiera glutenu lub niewielkie ilości. Niewskazane jest natomiast spożywanie:
- pszenicy
- żyta
- jęczmienia
W przypadku owsa należy szukać bezglutenowego.
Propozycja posiłku bez glutenu
Na śniadanie w ramach diety bezglutenowej można zjeść 2 kromki chleba bezglutenowego z szynką z kurczaka czy z mozzarellą. Oprócz tego można dodać takie artykuły spożywcze jak pomidor czy ¼ papryki. Na drugie śniadanie można zjeść banana popitego sokiem pomidorowym. Na obiad sprawdzi się cukinia z mięsem z indyka i ryżem w sosie pomidorowym. Składają się na nią następujące składniki:
- cukinia – około 120 gramów
- chude mielone mięso z indyka – 100 gramów
- połowy cebuli
- czosnku – 1 ząbka
- pomidorów z puszki – 100 gramów
- jogurtu – 30 gramów
- brązowego ryżu – 25 gramów
Za przekąskę można za to zjeść babeczkę z kakao i czekoladą. Na kolację sprawdzi się za to musli z mlekiem i miodem.
Przepis na chleb bezglutenowy
Lista składników na 1 bochenek:
- mąka bezglutenowa – 500 gramów
- siemię lniane – 3 łyżki
- słonecznik (łuskany) – 3 łyżki
- sezam – 1 łyżka
- pestki z dyni – 1 łyżka
- sól – ¾ łyżki
- cukier – pół łyżki
- świeże drożdże – 25 lub 13 gramów
- nieznacznie ciepłej wody – 550 mililitrów
Sposób przygotowania: Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Następnie przykryj i pozostaw na około 20 minut w cieple, aż zwiększy się objętość. Wymieszać a keksówkę wyłożyć tłuszczem i dodać bezglutenową mąkę. Wyrównać po przełożeniu do formy. Ponownie pozostawić do zwiększenia objętości w cieple na maksimum 25 minut. Następnie piec w temperaturze 230°C przez minimum 50 minut. Wyjąć i przestudzić. Chleb bezglutenowy gotowy!
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53