Dieta bezglutenowa – zasady, przepisy i charakterystyka

Dieta bezglutenowa – zasady, przepisy i charakterystyka

Dietę bezglutenową nie tylko poleca się osobom z celiakią, a więc chorobą trzewną, ale także w przypadku alergii czy nietolerancji. Jest także wskazana dla niemowląt. Po czym można poznać, że nie toleruje się glutenu? Jak powinny wyglądać posiłki i z czego się składać?  Jakie są zasady diety bez glutenu? Jak samodzielnie zrobić chleb bezglutenowy, dowiesz się z naszego artykułu.

Po czym wiadomo, że nie toleruje się glutenu?

Do objawów oznaczających nietolerancję glutenu zalicza się nietolerancję laktozy. Również bóle brzucha czy luźne stolce, wzdęcia czy niepłodność u mężczyzn to przykłady. Podobnie poronienia, zapalenie jelit czy reumatoidalne zapalenie stawów, również zespół Downa czy zespół Turnera, próchnica czy nawracające afty w jamie ustnej. Do objawów nietolerancji zaliczają się poza tym choroby:

  • tarczycy
  • wątroby
  • cukrzyca
  • zapalenie błony śluzowej żołądka
  • łysienie plackowate
  • rak jelita
  • autyzm
  • nerwica
  • depresja
  • padaczka
  • kłębuszkowe zapalenie nerek

Może również dochodzić do zapalenia naczyń, zaburzeń pamięci czy niewykształcenia szkliwa zębów.

Zasady diety bezglutenowej

Dieta bez glutenu nie różni się niczym szczególnym od zdrowego odżywiania. Sprowadza się do wyeliminowania glutenu przez alergików, osób z celiakią, czy go nietolerujących. Ważne, aby spożywane produkty były świeże i wysokiej jakości, przez co jedzone są w 4-5 posiłkach. Powinny być spożywane regularnie co 3 godziny. Śniadanie najlepiej jeść do godziny po przebudzeniu. Natomiast kolację co najmniej 2 godziny przed snem. Dania bezglutenowe powinny się składać z:

  • warzyw
  • owoców
  • bezglutenowych kasz
  • mięsa
  • ryb
  • jajek

W trakcie kupowania produktów przetworzonych dobrze jest sprawdzić, czy są oznakowane symbolem przekreślonego kłosa. Oznacza to, że nie zawiera glutenu lub niewielkie ilości. Niewskazane jest natomiast spożywanie:

  • pszenicy
  • żyta
  • jęczmienia

W przypadku owsa należy szukać bezglutenowego.

Propozycja posiłku bez glutenu

Na śniadanie w ramach diety bezglutenowej można zjeść 2 kromki chleba bezglutenowego z szynką z kurczaka czy z mozzarellą. Oprócz tego można dodać takie artykuły spożywcze jak pomidor czy ¼ papryki. Na drugie śniadanie można zjeść banana popitego sokiem pomidorowym. Na obiad sprawdzi się cukinia z mięsem z indyka i ryżem w sosie pomidorowym. Składają się na nią następujące składniki:

  • cukinia – około 120 gramów
  • chude mielone mięso z indyka – 100 gramów
  • połowy cebuli
  • czosnku – 1 ząbka
  • pomidorów z puszki – 100 gramów
  • jogurtu – 30 gramów
  • brązowego ryżu – 25 gramów

Za przekąskę można za to zjeść babeczkę z kakao i czekoladą. Na kolację sprawdzi się za to musli z mlekiem i miodem.

Przepis na chleb bezglutenowy

Lista składników na 1 bochenek:

  • mąka bezglutenowa – 500 gramów
  • siemię lniane – 3 łyżki
  • słonecznik (łuskany) – 3 łyżki
  • sezam – 1 łyżka
  • pestki z dyni – 1 łyżka
  • sól – ¾ łyżki
  • cukier – pół łyżki
  • świeże drożdże – 25 lub 13 gramów
  • nieznacznie ciepłej wody – 550 mililitrów

Sposób przygotowania: Wymieszaj w misce wszystkie składniki.  Następnie przykryj i pozostaw na około 20 minut w cieple, aż zwiększy się objętość. Wymieszać a keksówkę wyłożyć tłuszczem i dodać bezglutenową mąkę. Wyrównać po przełożeniu do formy. Ponownie pozostawić do zwiększenia objętości w cieple na maksimum 25 minut. Następnie piec w temperaturze 230°C przez minimum 50 minut. Wyjąć i przestudzić. Chleb bezglutenowy gotowy!

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.