Materiał Partnera

Czystość systemów udojowych a przepisy

Czystość systemów udojowych a przepisy

W przypadku gospodarstw, które produkują mleko, sprawa higienicznego udoju jest sprawą nadrzędną. Niestety czasem jest też słabym punktem. Przeważnie jednak wszystko odbywa się właściwie. Pomagają w tym restrykcyjne przepisy unijne, a także zarządzenie wewnętrzne. Aby mleko odpowiadało normom, trzeba stosować się do dosyć rygorystycznych wytycznych. W jaki sposób przepisy ustalają normy w gospodarstwach?

Standardy i ustanowione normy

Obowiązujące w naszym kraju normy higieny mleka zostały uregulowane za pomocą unijnej dyrektywy nr UE 92/46/EEC, która między innymi mówi o dopuszczanej w mleku ilości drobnoustrojów. Nie powinna ona przekroczyć 100 000/ml mleka. Wspomniane są dozwolone ilości komórek komatycznych, czyli 400 tysięcy na mililitr.

Jednak większość mleczarni odbierających mleko ma własne bardziej restrykcyjne normy, które są odpowiednie dla konkretnej marki. Ponadto w ramach unifikacji polskich przepisów z unijnymi wprowadzono szereg uregulowań dotyczących zarówno atestów określających jakość dojarek, jak i metodyki i kryteriów oceny tych urządzeń. Cały czas tym tematem zajmuje się Instytucja Głównego Lekarza Weterynarii, który usystematyzował wymagania w stosunku do dojarek. W skład tych wytycznych wchodzą również procedury mycia i dezynfekcji urządzeń.

Co oznacza właściwa higiena pozyskiwania mleka?

Właściwa higiena to taka, która pozwala uzyskać mleko o wymaganej czystości. Może się ona dzielić kolejno na trzy etapy: prawidłowa higiena wymion, Czysty dój i czystość urządzeń oraz zbiorników. Dobre parametry w tym względzie uzyskuje się, używając stosownych środków, które kupisz np. w Clean Lab.

Doborem środków do higieny wymion zajmuje się zazwyczaj sam hodowca, ponieważ zna on potrzeby stada i możliwości gospodarstwa. Ten etap jest jednym z ważniejszych, albowiem wszelkie ewentualne uchybienia mogą się odbić na zdrowiu pojedynczych sztuk, a w konsekwencji – stada.

Odpowiednie środki do dezynfekcji

Odpowiednio dobrane środki do dezynfekcji systemów udojowych to czysta aparatura i doskonałej jakości mleko. Substancje te muszą być takiego rodzaju, aby po ewentualnym zetknięciu się z mlekiem nie wpływały na jego smak. Istotny jest również regularny serwis tych elementów systemów udojowych, które wymagają częstej wymiany szybko zużywających się części.

Z powyższego wynika, że właściwa higiena pozyskania mleka jest jak najbardziej osiągalna. Wymaga tylko systematyczności, skutecznych procedur i odpowiednich środków myjących.

 

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję