Artykuł sponsorowany

Czystość systemów udojowych a przepisy

Czystość systemów udojowych a przepisy

W przypadku gospodarstw, które produkują mleko, sprawa higienicznego udoju jest sprawą nadrzędną. Niestety czasem jest też słabym punktem. Przeważnie jednak wszystko odbywa się właściwie. Pomagają w tym restrykcyjne przepisy unijne, a także zarządzenie wewnętrzne. Aby mleko odpowiadało normom, trzeba stosować się do dosyć rygorystycznych wytycznych. W jaki sposób przepisy ustalają normy w gospodarstwach?

Standardy i ustanowione normy

Obowiązujące w naszym kraju normy higieny mleka zostały uregulowane za pomocą unijnej dyrektywy nr UE 92/46/EEC, która między innymi mówi o dopuszczanej w mleku ilości drobnoustrojów. Nie powinna ona przekroczyć 100 000/ml mleka. Wspomniane są dozwolone ilości komórek komatycznych, czyli 400 tysięcy na mililitr.

Jednak większość mleczarni odbierających mleko ma własne bardziej restrykcyjne normy, które są odpowiednie dla konkretnej marki. Ponadto w ramach unifikacji polskich przepisów z unijnymi wprowadzono szereg uregulowań dotyczących zarówno atestów określających jakość dojarek, jak i metodyki i kryteriów oceny tych urządzeń. Cały czas tym tematem zajmuje się Instytucja Głównego Lekarza Weterynarii, który usystematyzował wymagania w stosunku do dojarek. W skład tych wytycznych wchodzą również procedury mycia i dezynfekcji urządzeń.

Co oznacza właściwa higiena pozyskiwania mleka?

Właściwa higiena to taka, która pozwala uzyskać mleko o wymaganej czystości. Może się ona dzielić kolejno na trzy etapy: prawidłowa higiena wymion, Czysty dój i czystość urządzeń oraz zbiorników. Dobre parametry w tym względzie uzyskuje się, używając stosownych środków, które kupisz np. w Clean Lab.

Doborem środków do higieny wymion zajmuje się zazwyczaj sam hodowca, ponieważ zna on potrzeby stada i możliwości gospodarstwa. Ten etap jest jednym z ważniejszych, albowiem wszelkie ewentualne uchybienia mogą się odbić na zdrowiu pojedynczych sztuk, a w konsekwencji – stada.

Odpowiednie środki do dezynfekcji

Odpowiednio dobrane środki do dezynfekcji systemów udojowych to czysta aparatura i doskonałej jakości mleko. Substancje te muszą być takiego rodzaju, aby po ewentualnym zetknięciu się z mlekiem nie wpływały na jego smak. Istotny jest również regularny serwis tych elementów systemów udojowych, które wymagają częstej wymiany szybko zużywających się części.

Z powyższego wynika, że właściwa higiena pozyskania mleka jest jak najbardziej osiągalna. Wymaga tylko systematyczności, skutecznych procedur i odpowiednich środków myjących.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.