
Strona dostępna dla osób pełnoletnich
Czy masz ukończone 18 lat?
Czym wyróżnia się toskańskie wino?

Toskania to kraina historyczna i region administracyjny w środkowych Włoszech. Choć kojarzy się głównie z przepięknymi krajobrazami, to ma do zaoferowania znacznie więcej niż zapierające dech w piersiach widoki. Co dokładnie? Wyjątkowe w smaku i w aromacie włoskie wina, które znalazły uznanie nie tylko wśród okolicznych mieszkańców, ale i na całym świecie. Sprawdź, co je wyróżnia, czyli dlaczego toskańskie trunki są naprawdę szczególne.
Co Toskania ma wspólnego z winem?
Jak już wspomnieliśmy, Toskania kojarzona jest przede wszystkim z piękną naturą, a dokładnie z regionem Chainti i wspaniałymi pagórkowatymi terenami znajdującymi się między Florencją a Sieną. Należy jednak pamiętać o tym, że bardzo często jest nazywana „Cuore d'Italia”, co oznacza „serce Włoch”, ponieważ od zawsze był to jeden z najżywszych i najbardziej rozwiniętych gospodarczo regionów w całych Włoszech. A czy wiesz o tym, że to właśnie Toskania uchodzi za jeden z pierwszych obszarów uprawy wina? Produkcja tego typu trunków trwała na jej terenie już od czasów Etrusków.
Poza Piemontem Toskania jest najpopularniejszym włoskim regionem winiarskim z jednymi z najsłynniejszych win na świecie, które obecnie są sprzedawane w wielu zakątkach na całym świecie – można je kupić na przykład w sklepie internetowym Winne Włochy. Region ten jest zaliczany do „nowszych” obszarów upraw winorośli, a dokładnie do „L'Altra Toscana”, w odróżnieniu od klasycznych obszarów znajdujących się w regionie Chianti. O jego specyfice przesądza kilka faktów na temat Toskanii:
zgodnie z danymi z 2017 roku jest w niej ok. 53 440 ha winnic;
dwie trzecie z tych winnic sklasyfikowano jako DOC lub DOCG;
zgodnie z danymi z 2018 roku rocznie jest w niej produkowanych 190 mln litrów wina (w tym wina czerwonego/różowego 85%, a białego 15%).
Jak smakują wina toskańskie?
Nie bez powodu więc opisywany region znany jest na całym świecie ze swoich win włoskich, które znalazły uznanie zarówno wśród samych Włochów, jak i u smakoszy z innych zakątków kuli ziemskiej. Co więcej, opisywane trunki wpisały się w gust licznej grupy koneserów, którzy doskonale wiedzą, co powinno cechować dobre wino.
W Toskanii produkowane są przede wszystkim wina czerwone i różowe, a smak, który je wyróżnia, jest delikatnie pikantny, o nieznacznej kwasowości, łagodnym charakterze i średnio wyrazisty. Trunki te zazwyczaj idealnie komponują się z przystawkami mięsnymi oraz z deską serów. Czołowymi szczepami Toskanii są m.in. Sangiovese, Canaiolo, Colorino, Trebbiano czy Vermentino.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
-
-