Czym wyróżnia się dobra włoska pizza?
Włoskie dania potrafią zaczarować nas smakiem, jak właściwie żadne inne przysmaki. Uwielbienie, jakie Polacy mają dla kuchni rodem ze słonecznej Italii to nie jedynie przejściowa moda – od wielu lat nieodmiennie zachwycamy się bogactwem makaronów, znakomitymi deserami oraz oczywiście pizzą, która jest prawdopodobnie najpopularniejszą potrawą na całym świecie.
Można się zastanawiać, skąd wziął się tak ogromny sukces owego specjału, dlaczego ludzie w każdym zakątku globu zajadają się nim z niekrytą przyjemnością? Być może wynika to z ilości sposobów, na jakie danie te można przyrządzić, bowiem dzięki temu dosłownie każdy znajdzie coś, co nieprzeciętnie przypadnie mu do gustu. Zmierzając już do właściwej części naszego artykułu, przygotowanego wspólnie z płocką Pizzerią Bazylia, nadmieńmy, że choć istnieje takie zatrzęsienie odmian, wciąż da się ustalić detale, jakie wyróżniają tradycyjną włoską pizzę. Niżej postaramy się zgłębić nieco ten temat – serdecznie zapraszamy do lektury.
Kwestia jakości
Cechą, która charakteryzuje klasycznie italską kuchnię jest bez wątpienia jakość. Dbałość o świeżość i walory smakowe składników to dla ludzi z Półwyspu Apenińskiego prawdziwa świętość. Co ciekawe w kraju tym powołana została nawet specjalna organizacja – Associazione Verace Pizza Napoletana – dbająca o zachowanie najwyższych standardów wyrobu pizzy. Dla przykładu, zgodnie z wytycznymi, które opublikowała ta grupa, ciasto może składać się co najwyżej z czterech elementów. Dopuszczono więc jedyny typ mąki (bardzo drobno zmielony, zwany „00”), średniej twardości wodę, morską sól, a także drożdże o przeciętnej kwasowości.
Dalsze rozważania o cieście
Choć można to uznać za przesadę, każdy doceni walory takiego ciasta, odznaczającego się przyjemną chrupkością, wynikającą również z należytego wyrobienia całej masy oraz idealnego czasu i temperatury wypieku. Wydaje się to zadziwiające, lecz dedykowany, opalany dębowym drewnem piec rozgrzewający się do ponad 400 stopni Celsjusza i nie więcej niż 90 sekund wystarczą, by całość była już gotowa. Jakkolwiek często przyjmuje się, że jedynie cienkie, nie wyższe niż 3 milimetry ciasto jest tym jedynym prawdziwym, w rzeczywistości stwierdzić można, że to rzecz gustu, tym bardziej że w samych Włoszech poszczególne regiony mają w tej sprawie co innego do powiedzenia. Idąc tym tropem, pizza nie zawsze będzie okrągła – spotkamy prostokątne, a nawet kwadratowy formy.
Jak się to robi w Neapolu?
Mówi się, że danie, jakiemu poświęcamy tekst nie obędzie się bez charakterystycznego sosu. Ten, o którym mowa wytwarza się z pomidorów San Marzano, rosnących w żyznej wulkanicznej glebie. Jedna łyżka tego gęstego wyrobu, kolistym ruchem rozprowadzona po spodzie zupełnie wystarczy. Kolejnym składnikiem, który spotykamy niezwykle często jest delikatnie rozpływający się w ustach ser – drobno pokrojona mozarella to dla wielu najwłaściwszy wybór. Do tego odrobina bazylii i pewna ilość najlepszej oliwy. Tak właśnie prezentuje się pizza, jaką uda nam się zamówić w jednym z wielu lokali Neapolu – prawdziwa oszczędność składników. To oczywiście niejedyna opcja; oprócz tego – z rzeczy wartych odnotowania – wyróżniamy puszystą i prostokątną pizzę sycylijską, podobną do niej pizzę Lazio, oraz zawierającą sos na bazie mleka lub pesto, biancę.
Kilka słów podsumowania
Podsumowując, jak wynika z tego co napisaliśmy tej pory, ciężko wybrać jedyny, kanoniczny przykład najpopularniejszego światowego dania. Mimo, że neapolitańska margherita przez wielu może być uznawana za wzór, my jednak będziemy zdania, że włoską pizzę wyróżnia przede wszystkim podejście oraz dbałość o szczegóły: najlepsze półprodukty, rzetelny sposób przygotowywania i przede wszystkim miłość do dobrego jedzenia.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-