Artykuł sponsorowany

Czym się różni pizza amerykańska od włoskiej?

Czym się różni pizza amerykańska od włoskiej?

Włoska czy amerykańska? Neapolitańska czy z Chicago? Mniej czy więcej składników? Którą pizzę wybrać? Każda z wymienionych rodzajów znajduje swoich zwolenników. Ile ludzi, tyle gustów jeśli chodzi o preferencje kulinarne panujące wśród amatorów pizzy. Wybór musi mieć jednak jakieś podstawy, dlatego podpowiadamy, czym się różni pizza amerykańska od włoskiej.

Neapolitańska uczta

Cienkie drożdżowe ciasto, przeważnie kruche, na którym znajduje się sos pomidorowy i jedynie kilka składników. Znamy ten smak dobrze. Towarzyszy nam odkąd pamiętamy, bo właśnie takie pizze serwuje się w większości pizzerii w Polsce i na całym świecie. To dobry i sprawdzony przepis, który powstał we włoskim Neapolu. Klasyczna włoska pizza nie powinna zawierać więcej niż trzech składników. Na ogół są to produkty kojarzone z włoską kuchnią: oliwki, pomidory, oregano, oliwa, sos pomidorowy bądź ser. Ciasto natomiast nie może być zbyt grube i puszyste. Przygotowuje się je na ogół na ruszcie w piecu. Jednym słowem, wszystko robi się zupełnie inaczej niż w przypadku pizzy amerykańskiej oferowanej przez takie lokale, jak pizzeria Big Adriano na warszawskim Ursusie.

Przeczytaj również: Czym różni się tłumacz przysięgły od zwykłego?

Amerykańska obfitość i przepych

Pochodząca z Chicago Deep Dish i American Pan Pizza to dwa główne rodzaje amerykańskich pizz. Zarówno jedna, jak i druga jest pieczona nie na ruszcie, lecz na wysmarowanej olejem głębokiej patelni. Stąd wzięła się właśnie angielska nazwa „Deep Dish Pizza”. Pieczenie American Pan Pizzy może trwać krócej niż w trakcie robienia włoskiej pizzy, jednak odbywa się ono w wyższej temperaturze. Dotyczy to również Deep Dish, która musi zostać poddana bardziej intensywnej obróbce cieplnej w piekarniku. Sposób przygotowania amerykańskiej pizzy sprawia, że ciasto jest chrupkie i soczyste.

Przeczytaj również: Czym różnią się klimatyzatory domowe od przemysłowych?

Kolejną różnicą w stosunku do pizzy z Italii jest to, że ciasto nie rozwałkowuje się na cienko, lecz w taki sposób, by było jak najgrubsze. Inne zasady panują również w kwestii doboru składników. Tych może być zdecydowanie więcej niż tylko trzy, a wręcz wskazane jest, aby tak właśnie było. Dzięki tym wszystkim zabiegom amerykańska pizza przypomina gruby placek z wysokimi brzegami, wypełniony sporą ilością farszu i sosu pomidorowego. Ponadto składniki używane do robienia pizzy amerykańskiej też są trochę inne niż te, które znajdują się na włoskiej. Na przykład we Włoszech nie dodaje się do pizzy pepperoni czy ananasa – ten kulinarny patent jest stosowany głównie przez pizzermanów ze Stanów Zjednoczonych.

Przeczytaj również: Zasadnicze różnice między foliami HDPE a LDPE

 

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.