Czym się różni pizza amerykańska od włoskiej?
Włoska czy amerykańska? Neapolitańska czy z Chicago? Mniej czy więcej składników? Którą pizzę wybrać? Każda z wymienionych rodzajów znajduje swoich zwolenników. Ile ludzi, tyle gustów jeśli chodzi o preferencje kulinarne panujące wśród amatorów pizzy. Wybór musi mieć jednak jakieś podstawy, dlatego podpowiadamy, czym się różni pizza amerykańska od włoskiej.
Neapolitańska uczta
Cienkie drożdżowe ciasto, przeważnie kruche, na którym znajduje się sos pomidorowy i jedynie kilka składników. Znamy ten smak dobrze. Towarzyszy nam odkąd pamiętamy, bo właśnie takie pizze serwuje się w większości pizzerii w Polsce i na całym świecie. To dobry i sprawdzony przepis, który powstał we włoskim Neapolu. Klasyczna włoska pizza nie powinna zawierać więcej niż trzech składników. Na ogół są to produkty kojarzone z włoską kuchnią: oliwki, pomidory, oregano, oliwa, sos pomidorowy bądź ser. Ciasto natomiast nie może być zbyt grube i puszyste. Przygotowuje się je na ogół na ruszcie w piecu. Jednym słowem, wszystko robi się zupełnie inaczej niż w przypadku pizzy amerykańskiej oferowanej przez takie lokale, jak pizzeria Big Adriano na warszawskim Ursusie.
Przeczytaj również: Czym różni się tłumacz przysięgły od zwykłego?
Amerykańska obfitość i przepych
Pochodząca z Chicago Deep Dish i American Pan Pizza to dwa główne rodzaje amerykańskich pizz. Zarówno jedna, jak i druga jest pieczona nie na ruszcie, lecz na wysmarowanej olejem głębokiej patelni. Stąd wzięła się właśnie angielska nazwa „Deep Dish Pizza”. Pieczenie American Pan Pizzy może trwać krócej niż w trakcie robienia włoskiej pizzy, jednak odbywa się ono w wyższej temperaturze. Dotyczy to również Deep Dish, która musi zostać poddana bardziej intensywnej obróbce cieplnej w piekarniku. Sposób przygotowania amerykańskiej pizzy sprawia, że ciasto jest chrupkie i soczyste.
Przeczytaj również: Czym różnią się klimatyzatory domowe od przemysłowych?
Kolejną różnicą w stosunku do pizzy z Italii jest to, że ciasto nie rozwałkowuje się na cienko, lecz w taki sposób, by było jak najgrubsze. Inne zasady panują również w kwestii doboru składników. Tych może być zdecydowanie więcej niż tylko trzy, a wręcz wskazane jest, aby tak właśnie było. Dzięki tym wszystkim zabiegom amerykańska pizza przypomina gruby placek z wysokimi brzegami, wypełniony sporą ilością farszu i sosu pomidorowego. Ponadto składniki używane do robienia pizzy amerykańskiej też są trochę inne niż te, które znajdują się na włoskiej. Na przykład we Włoszech nie dodaje się do pizzy pepperoni czy ananasa – ten kulinarny patent jest stosowany głównie przez pizzermanów ze Stanów Zjednoczonych.
Przeczytaj również: Zasadnicze różnice między foliami HDPE a LDPE
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-