Materiał Partnera

Czym się kierować przy wyborze okapu do restauracji?

Czym się kierować przy wyborze okapu do restauracji?

Wyposażenie kuchni gastronomicznej jest podstawą, od której należy zacząć urządzanie restauracji. To dzięki profesjonalnym meblom kuchennym Twój lokal spełni normy sanitarne i pozwoli Ci na stałe utrzymać higienę w kuchni. Jednym z nieodzownych sprzętów jest okap gastronomiczny. Od tego znanego z domowej kuchni różni się nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim wytrzymałością i funkcjonalnością.

Jak mówi ekspert z firmy Alkos: Jeżeli miałbym wymienić jeden sprzęt, którego nie może zabraknąć w kuchni gastronomicznej byłby to właśnie okap. Dzięki niemu prawidłowo funkcjonuje instalacja wentylacyjna, co jest podstawą w BHP w kuchni. Głównym zadaniem okapu w gastronomii jest usuwanie nadmiaru ciepła, wciąganie cząsteczek tłuszczu oraz szybkie usuwanie zadymienia i zapachów. Dobrze dobrany okap, to nie tylko gwarancja czystości i wygody, ale przede wszystkim bezpieczeństwa.

Rodzaje okapów gastronomicznych

Okapy do lokali gastronomicznych rozróżnia się ze względu na konstrukcję i miejsce montażu. Podstawowy podział to okapy przyścienne i okapy centralne. Te pierwsze montuje się w przypadku, kiedy ciąg kuchenny jest przy ścianie. Te drugie, kiedy wentylacja jest na środku kuchni. Następnie należy wybrać kształt okapu. Czy będzie to okap trapezowy, skośny, czy okap skrzyniowy. Kolejnym wyróżnikiem jest sposób działania okapu. W tej dziedzinie wyróżnia się okapy wyciągowe oraz bardziej skomplikowane okapy nawiewno-wyciągowe. Te pierwsze zajmują się głównie wciąganiem oparów tłuszczowych. Spośród tych drugich można wybrać trzy rodzaje okapów mających nieco inne funkcje. Okap indukcyjny przechwytuje zanieczyszczenia i przepuszcza je przez filtr. Okap kompensacyjny nawiewa czyste powietrze z zewnątrz. Natomiast okap kompensacyjno-indukcyjny łączy funkcje wyciągu z opcją nawiewu czystego powietrza. Jest on najbardziej zaawansowany i zapewnia wysoki komfort pracy w kuchni.

Jak wybrać najlepszy okap gastronomiczny?

Profesjonalny okap musi w pierwszej kolejności chronić kuchnię przed tłuszczem. Popularną nazwą okapu przemysłowego jest właśnie łapacz tłuszczu. Do tego celu służą dobrze skonstruowane filtry labiryntowe, szczelne koryta i rynienki tłuszczowe oraz mocna i wydajna turbina. Przed zakupem należy omówić ze specjalistą te trzy cechy, aby mieć pewność, że nowy okap będzie wystarczająco wydajny na Twoje potrzeby. Kolejną cechą, na którą trzeba zwrócić uwagę, jest wytrzymałość okapu na wysokie temperatury. Dzięki dobrej konstrukcji i wysokiej klasy materiałom, nie tylko funkcjonowanie okapu będzie lepsze, ale też jego żywotność. Wielkość okapu należy dobrać pod kątem rodzaju urządzeń grzewczych. Od tego zależy jak głęboki powinien być okap, aby skutecznie wyłapywać całą parę, tłuszcz i zapachy. Dobrym pomysłem są okapy gastronomiczne na wymiar. Dostosowane do Twoich indywidualnych potrzeb nie tylko w przypadku wielkości i kształtu, ale także funkcji, mocy turbiny i rodzaju nawiewu.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję