Czym się kierować przy wyborze firmy cateringowej?
Wesele, komunia, studniówka, konferencja, szkolenie – co łączy te wszystkie imprezy? Na żadnej z nich nie może zabraknąć dobrego jedzenia, które jest często tematem do rozmów nierzadko wybrednych smakoszy. Warto zatem dostosować menu tak, aby każdy znalazł w nim coś dla siebie. Pomóc w tym mogą usługi firmy cateringowej. Sprawdźmy, na co zwracać uwagę w jej wyborze.
Catering dla rodziny i klientów
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio dobrane menu może zwiększyć frekwencję lub wpłynąć na zadowolenie uczestników imprezy okolicznościowej, dlatego znalezienie dobrej firmy cateringowej wymaga szczególnego rozeznania – zauważa właściciel firmy gastronomicznej Krys-Stan z Olsztyna. Na spotkaniach rodzinnych lub w gronie znajomych, takich jak np. wesela i imprezy urodzinowe, catering jest czymś naturalnym. Aby dogodzić wszystkim gościom, należy zadbać, aby menu było dostosowane do preferencji uczestników. W tym wypadku łatwiej dowiemy się, czy ktoś z rodziny jest wegetarianinem, a ktoś inny nie pije alkoholu.
Trochę inaczej sprawa wygląda w przypadku spotkań biznesowych, gdzie preferencje gości nie są powszechnie znane. W takim przypadku należy przygotować różnorodne menu, aby każdy znalazł coś dla siebie, ale warto wziąć pod uwagę wiek, płeć czy profesję gości. W przypadku konferencji lub szkoleń frekwencja uczestników jest często związana z poczęstunkiem – jeśli go nie ma, liczba gości również jest mniejsza. Tak przynajmniej wynika z badań przeprowadzonych na podstawie analizy spotkań biznesowych w Mayo Clinic w USA.
Jakie czynniki wpływają na wybór firmy cateringowej?
Wybór dobrej firmy cateringowej wymaga porównania oferty oraz cen. Warto wcześniej umówić się na spotkanie w celu sprecyzowania swoich oczekiwań lub wybrać się bezpośrednio na posiłek do danej restauracji, która nie jest nam bliżej znana, a chcielibyśmy upewnić się o jej jakości. Najlepiej jednak skorzystać z usług firmy, która ma doświadczenie w obsługiwaniu takich imprez lub jest polecana przez naszych znajomych. Warto zajrzeć na stronę internetową lub facebookową i przejrzeć zdjęcia proponowanych potraw oraz przeczytać opinie klientów w Internecie. W bezpośredniej rozmowie należy podkreślić wielkość zamówienia, a także rodzaj poszczególnych posiłków, które mogą zostać poddane pewnej modyfikacji ze względu na preferencje uczestników.
Podsumowując, przy dokonywaniu wyboru firmy cateringowej na imprezę okolicznościową lub spotkanie biznesowe, należy wziąć pod uwagę:
- pozytywne opinie klientów,
- estetykę potraw,
- dostępność świeżych składników,
- terminowość,
- obsługę,
- cenę.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37