Czym powinna cechować się dobra hotelowa restauracja?
Restauracja na terenie hotelu to duże udogodnienie dla jego gości. W końcu nie mogą oni sami przygotować sobie posiłków w pokoju, a do lokali na mieście często jest daleko. Dzięki obecności restauracji na terenie hotelu mogą cieszyć się smacznymi posiłkami o każdej porze dnia. Poznaj 5 kryteriów, które powinien spełniać dobry lokal gastronomiczny w hotelu.
Menu
Oczywiście podstawą każdej restauracji jest menu. W tym przypadku nie zawsze więcej oznacza lepiej. Liczy się przede wszystkim jakość, a więc kuchnia powinna przygotowywać jedzenie z produktów świeżych, sezonowych i najlepiej lokalnych zamiast mrożonych. Dobra restauracja, czyli taka jak ta, która znajduje się np. hotelu przy obwodnicy Wrocławia Eclipse, powinna także serwować dania dla osób na specjalnej diecie.
Obsługa
Gdy przychodzimy do restauracji, chcemy być dobrze obsłużeni. To znaczy, że chcemy czuć się zaopiekowani przez kelnera od momentu wejścia na salę aż do jej opuszczenia. W dobrej restauracji obsługa powinna być uśmiechnięta, życzliwa i pomocna. Ma to ogromny wpływ, jak czujemy się podczas posiłku, czy jesteśmy zrelaksowani i czy w przyszłości odwiedzimy ponownie restaurację.
Sala
Nawet najlepsze jedzenie nie będzie dobrze smakować, jeśli wystrój sali pozostawia wiele do życzenia. W końcu okoliczności, w jakich spożywamy posiłek, może wpływać na to, jak go odbieramy. Czyste stoły, krzesła i inne elementy wnętrza to podstawa. Oprócz tego w restauracji przy hotelu powinien panować dobry nastrój – odpowiednie światło, muzyka i dekoracje to elementy, na które nie zwraca się uwagi od razu, ale potrafią zaważyć na tym, jak się czujemy w restauracji.
Karta alkoholowa
Hotelowa restauracja powinna posiadać również rozbudowaną kartę z napojami, również alkoholowymi. Jeśli znajdują się w niej tradycyjne drinki oraz te sporządzone według własnej receptury, świadczy to dobrze o lokalu. Dobrze, jeśli oferta piw także trunki rzemieślnicze, a nie tylko koncernowe.
Organizacja imprez okolicznościowych
Wiele restauracji, które znajdują się na terenie hotelu, zajmuje się organizacją imprez okolicznościowych. Dobry lokal to taki, który zajmie się tym od A do Z, zgodnie z Twoimi oczekiwaniami. Mowa tu nie tylko o przygotowaniu specjalnego menu, ale także ustrojeniu sali. Obsługa restauracji powinna być do dyspozycji przez cały czas trwania imprezy.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana