Artykuł sponsorowany

Czym jest twardość wody i na czym polega jej badanie?

Czym jest twardość wody i na czym polega jej badanie?

Badanie twardości wody ma duże znaczenie przy ocenie jej przydatności do celów przemysłowych. Woda przeznaczona do zasilania kotłów parowych, chłodzenia urządzeń przemysłowych i dla sieci ciepłowniczych powinna być miękka. Sole wapnia i magnezu obecne w twardej wodzie zwiększają jej korozyjność i przyczyniają się do wytrącania osadów (tzw. kamienia kotłowego). Dlatego jednym z podstawowych etapów uzdatniania wody do celów przemysłowych jest jej zmiękczanie.

Czym jest twardość wody?

Twardość jest właściwością wody wynikającą z obecności jonów wapnia, magnezu, żelaza, glinu, manganu i metali ciężkich. Jako że w wodach naturalnych w największych stężeniach występują jony magnezu i wapnia, przyjmuje się, że twardość pochodzi głównie od nich i wyróżnia twardość magnezową oraz wapniową. Ponadto rozróżnia się twardość wody przemijającą – wywoływaną przez wodorowęglany wapnia i magnezu oraz twardość stałą (niewęglanową) – wywoływaną przez krzemiany wapnia i magnezu, chlorki, azotany oraz siarczany.

Twardość wody wyrażana jest w różnych jednostkach. W akredytowanym laboratorium ESC GLOBAL, jak w większości krajowych jednostek badawczych, najczęściej stosuje się jednostki mg/l CaCO3, mmol/dm3, mval/dm3 lub niemieckie stopnie °dH/°n. W technologii uzdatniania wody stosuje się też stopnie twardości wody francuskie °F, angielskie °C i amerykańskie °A.

Jak bada się twardość wody?

Do oznaczania ogólnej twardości wody najczęściej wykorzystuje się metodę wersenianową. Polega ona na kompleksometrycznym miareczkowaniu próbki wody wersenianem dwusodowym (EDTA) wobec barwnika czerni eriochromowej T w środowisku zasadowym. Podczas miareczkowania wersenianem sodu połączenia kompleksowe jonów Ca2+ i Mg2+ ze wskaźnikiem są zastępowane przez trwalsze kompleksy z wersanianem, skutkiem czego roztwór zmienia zabarwienie na niebieskie.

Twardość wapniową zazwyczaj oznacza się kompleksometrycznie za pomocą wersenianu disodu wobec kalcesu. W roztworze o pH ok. 13 jony wapnia tworzą z kalcesem kompleksowy związek o barwie czerwonej. Podczas miareczkowania wskaźnik przechodzi do niebiesko zabarwionej postaci wolnej. Zmiana zabarwienia roztworu miareczkowanego z czerwonej na niebieską jest podstawą identyfikacji końcowego punktu miareczkowania. Całkowita zawartość jonów magnezu obecnych w wodzie ulega wytrąceniu do trudno rozpuszczalnego wodorotlenku, który nie reaguje z wersenianem disodu. Zużyta na miareczkowanie ilość roztworu wersenianu pozwala na obliczenie twardości wapniowej wody.

W celu uzyskania wysokiej dokładności i powtarzalności wyników laboratorium ESC Global Sp. z o.o. stosuje nowoczesne testy kuwetowe do badania twardości w próbkach wody. Do analizy wykorzystywany jest najnowocześniejszy spektrofotometr firmy Hach Lange.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.