Czym charakteryzuje się Masala Chai?
Masala Chai to jeden z ulubionych ciepłych napojów mieszkańców Indii. Warto sięgnąć po ten urzekający swoim bogatym aromatem oraz smakiem napar szczególnie zimą, gdyż ma on właściwości rozgrzewające i dobroczynnie wpływa na ludzki organizm. Z roku na rok herbata indyjska masala staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Jeżeli chcesz się dowiedzieć, czemu zawdzięcza swoją sławę, koniecznie przeczytaj ten artykuł.
Czym tak właściwie jest Masala Chai?
Masala Chai to kwintesencja indyjskich smaków zamkniętych w małej czarce. Przygotowuje się ją na bazie mocnej, czarnej herbaty. Hindusi używają w tym celu najczęściej herbaty Assam, którą możesz kupić np. w sklepie z produktami indyjskimi Indian House. Pochodzi ona z rejonu o tej samej nazwie. Jest to herbata najwyższej jakości, a jej smak jest niezwykle wyrazisty, delikatnie cierpki i jednocześnie nieco słodkawy. Wyróżnia ją pełne body oraz intensywny, złożony aromat. Doskonale komponuje się z mlekiem, dlatego właśnie stała się bazą indyjskiej herbaty masala.
Masala Chai to bowiem napój, którego podstawą jest pyszne połączenie mocnej herbaty i mleka oraz przypraw. Jego nazwa pochodzi od nazwy specjalnej mieszanki aromatycznych przypraw masala, które są niezwykle ważnym składnikiem tego naparu. Dodaje się do niego także wodę i sporą ilość cukru brązowego (można zastąpić go miodem albo stewią). Mleko należy rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:2 albo 1:3.
Jakie przyprawy wchodzą w skład indyjskiej mieszanki masala?
Kluczem do przyrządzenia dobrej herbaty indyjskiej masala jest użycie właściwych przypraw. W skład mieszanki masala wchodzą: cynamon, goździki, imbir, kardamon, a także gałka muszkatołowa, kumin, anyż, szarfan, czarny pieprz, kurkuma i lukrecja. Niektórzy dodają do niej nawet odrobinę soli, aby wzmocnić smak napoju i podkreślić jego słodkie nuty. Mieszanka ta różni się nieco składem w zależności od regionu i indywidualnych upodobań osoby, która przyrządza tę herbatę.
Dlaczego warto pić Masala Chai?
Oprócz wybornego smaku Masala Chai oferuje wiele walorów prozdrowotnych. Można ją pić o każdej porze dnia, ale jeśli nie przepadasz za kawą, warto zaparzyć ją rano, gdyż dodaje ona energii. Regularne picie tego indyjskiego naparu sprawi, że:
• Twój układ krwionośny będzie pracował lepiej,
• trawienie będzie przebiegać szybciej,
• wątroba i żołądek będą pracować efektywniej,
• będziesz mieć lepszy nastrój,
• objawy PMS będą łagodniejsze,
• Twoje naczynia krwionośne delikatnie się rozszerzą, więc ciśnienie lekko się obniży,
• poziom cholesterolu spadnie,
• Twój system odpornościowy będzie funkcjonował sprawniej,
• szybciej zwalczysz infekcje sezonowe oraz pokonasz grzybice.
Masala Chai to idealny napój na zimne jesienne i mroźne zimowe dni, ponieważ już od pierwszego łyku cudownie rozgrzewa całe ciało. Można ją pić jako bezalkoholowy i bardzo zdrowy zamiennik grzanego wina albo piwa.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10