Czym charakteryzuje się kuchnia góralska? Tradycyjne składniki i receptury
Kuchnia góralska charakteryzuje się przede wszystkim intensywnymi smakami i aromatami. Przygotowane zgodnie z wielopokoleniową tradycją potrawy nieodmiennie zachwycają zarówno mieszkańców, jak i turystów Podhala. Z pozoru proste dania, które królują w tym regionie, są przygotowywane według tradycyjnych receptur. Dlaczego kuchnia góralska jest wyjątkowa? Co ją wyróżnia?
Tradycyjne składniki kuchni góralskiej
Kuchnia góralska jest znana z charakterystycznych potraw o intensywnym smaku. Lista dań, których warto spróbować na Podhalu, jest długa, a jednak podstawą każdego z nich są te same składniki. Większość tradycyjnych potraw powstaje tam z ziemniaków, kapusty, serów, baraniny oraz mąki i kaszy. Z czego to wynika? Przede wszystkim z warunków klimatycznych i geograficznych regionu. Górale musieli ciężko pracować, hodując zwierzęta na skalistych terenach. Poza tym zima zawsze nadchodziła tam szybciej niż w innych regionach. Mieszkańcy Zakopanego i okolic potrzebowali sycących dań, które dostarczą im jak najwięcej energii.
Poza tym ich wykonanie nie miało sprawiać większych trudności. Korzystano z dostępnych składników, łącząc je w smaczne potrawy. Pracownicy restauracji w Zakopanem oferują dania przygotowane według tradycyjnych receptur. Aby uzyskać niepowtarzalny smak, muszą włożyć w swoją pracę dużo serca. Dzięki odpowiedniej wiedzy, ekologicznym składnikom i wielopokoleniowej tradycji, są w stanie przyrządzić wyjątkowe dania.
Jakie dania zyskały popularność na Podhalu?
Kuchnia góralska ma wielu wielbicieli. Nie ma nic lepszego niż rozgrzewający, sycący posiłek w mroźny dzień. Jedną z takich potraw jest kwaśnica, czyli tradycyjna zupa z kiszonej kapusty, mięsa i ziemniaków. Kwaśne, tłuste, lekko pikantne danie powinien spróbować każdy, kto pierwszy raz planuje odwiedzić Zakopane lub okolice. Mieszkańcy regionu często dążą do odtworzenia tradycyjnych receptur swoich przodków. Dużą popularnością cieszą się moskale, czyli placki ziemniaczane pieczone na blasze, podawane z dodatkiem sosu czosnkowego.
Jeżeli zamierzasz odwiedzić Zakopane bądź okolice, powinieneś wstąpić do lokalu znanego ze smacznych, tradycyjnych potraw, np. do restauracji Kryjówka w Zakopanem. Specjaliści podają wysokiej jakości dania, które na długo pozostają w pamięci gości. Jedną z takich potraw jest golonka po góralsku. Nie wolno też zapominać o oscypku, czyli wędzonym serze z mleka owczego. Tradycyjną kuchnię góralską tworzą proste składniki, jednak odpowiednio przygotowane zaskoczą niejedną osobę.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37