Czym charakteryzuje się dieta tarczycowa?
Choroby tarczycy należą do najczęściej występujących schorzeń XXI wieku. Zalicza się do nich przede wszystkim chorobę Hashimoto oraz często współwystępującą z nią niedoczynność tarczycy. Podstawową formą leczenia schorzeń tarczycy jest terapia farmakologiczna, ale w łagodzeniu ich objawów ważną rolę odgrywa również odpowiednia dieta, która ma za zadanie poprawić samopoczucie i zdrowie pacjenta.
Dieta w chorobach tarczycy
Dieta w chorobach tarczycy, podobnie jak każdy zdrowy jadłospis, powinna być odpowiednio zbilansowana i urozmaicona. Szczególną uwagę warto jednak zwrócić na odpowiednią podaż składników mineralnych i witamin wspomagających prawidłową pracę gruczołu:
jod – pełni ważną funkcję w produkcji hormonów tarczycy. Jego źródłami w diecie są ryby morskie, owoce morza, krowie mleko i jego przetwory.
selen – uczestniczy w przemianie tyroksyny w trijodotyroninę (T3). Można go znaleźć w rybach, skorupiakach, orzechach brazylijskich, czosnku, grzybach.
witamina D – jej niedobór sprzyja stanom zapalnym tarczycy. Większość zapotrzebowania pokrywa ekspozycja skóry na promieniowanie słoneczne.
Odpowiednie ilości wymienionych substancji zapewniają diety pudełkowe, które oferuje catering dietetyczny Kukuła Healthy Food. Ponadto w jadłospisie osoby chorej na tarczycę nie może zabraknąć żelaza (jego najlepsze źródła to czerwone mięso, żółtka jaj czy przetwory zbożowe) oraz cynku (jego duże ilości zawierają mięso, jaja, pestki dyni i nasiona słonecznika).
Istnieją także związki, które zaburzają syntezę hormonów tarczycy. To tak zwane goitrogeny (substancje wolotwórcze), które występują głównie w roślinach z rodziny krzyżowych, takich jak kapusta, brukselka, kalafior, rzepa czy jarmuż. Obróbka termiczna tych produktów powoduje jednak znaczne obniżenie zawartości goitrogenów, więc większość chorych nie musi eliminować ich z jadłospisu, a jedynie ograniczyć spożycie.
Choroby tarczycy a gluten i laktoza
Badania naukowe wskazują na częste jednoczesne występowanie celiakii i nietolerancji laktozy z chorobą Hashimoto. Z tego względu warto przeprowadzić odpowiednią diagnostykę, aby zweryfikować ewentualną konieczność zastosowania diety bez glutenu i laktozy. U osób z chorobą Hashimoto i celiakią dożywotnia dieta bezglutenowa jest kluczowym elementem leczenia. Decyzję o wykluczeniu lub ograniczeniu wyżej wymienionych składników należy jednak podjąć wyłącznie po konsultacji z lekarzem.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10