Artykuł sponsorowany

Czym charakteryzuje się dieta tarczycowa?

Czym charakteryzuje się dieta tarczycowa?

Choroby tarczycy należą do najczęściej występujących schorzeń XXI wieku. Zalicza się do nich przede wszystkim chorobę Hashimoto oraz często współwystępującą z nią niedoczynność tarczycy. Podstawową formą leczenia schorzeń tarczycy jest terapia farmakologiczna, ale w łagodzeniu ich objawów ważną rolę odgrywa również odpowiednia dieta, która ma za zadanie poprawić samopoczucie i zdrowie pacjenta.

Dieta w chorobach tarczycy

Dieta w chorobach tarczycy, podobnie jak każdy zdrowy jadłospis, powinna być odpowiednio zbilansowana i urozmaicona. Szczególną uwagę warto jednak zwrócić na odpowiednią podaż składników mineralnych i witamin wspomagających prawidłową pracę gruczołu:

  • jod – pełni ważną funkcję w produkcji hormonów tarczycy. Jego źródłami w diecie są ryby morskie, owoce morza, krowie mleko i jego przetwory.

  • selen – uczestniczy w przemianie tyroksyny w trijodotyroninę (T3). Można go znaleźć w rybach, skorupiakach, orzechach brazylijskich, czosnku, grzybach.

  • witamina D – jej niedobór sprzyja stanom zapalnym tarczycy. Większość zapotrzebowania pokrywa ekspozycja skóry na promieniowanie słoneczne.

Odpowiednie ilości wymienionych substancji zapewniają diety pudełkowe, które oferuje catering dietetyczny Kukuła Healthy Food. Ponadto w jadłospisie osoby chorej na tarczycę nie może zabraknąć żelaza (jego najlepsze źródła to czerwone mięso, żółtka jaj czy przetwory zbożowe) oraz cynku (jego duże ilości zawierają mięso, jaja, pestki dyni i nasiona słonecznika).

Istnieją także związki, które zaburzają syntezę hormonów tarczycy. To tak zwane goitrogeny (substancje wolotwórcze), które występują głównie w roślinach z rodziny krzyżowych, takich jak kapusta, brukselka, kalafior, rzepa czy jarmuż. Obróbka termiczna tych produktów powoduje jednak znaczne obniżenie zawartości goitrogenów, więc większość chorych nie musi eliminować ich z jadłospisu, a jedynie ograniczyć spożycie.

Choroby tarczycy a gluten i laktoza

Badania naukowe wskazują na częste jednoczesne występowanie celiakii i nietolerancji laktozy z chorobą Hashimoto. Z tego względu warto przeprowadzić odpowiednią diagnostykę, aby zweryfikować ewentualną konieczność zastosowania diety bez glutenu i laktozy. U osób z chorobą Hashimoto i celiakią dożywotnia dieta bezglutenowa jest kluczowym elementem leczenia. Decyzję o wykluczeniu lub ograniczeniu wyżej wymienionych składników należy jednak podjąć wyłącznie po konsultacji z lekarzem.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.