Czy woda ma swój smak?
Czy woda ma smak? Z założenia powinna być neutralna, jednak ze względu na obecność różnych substancji w odmiennych stężeniach, mogą być w niej wyczuwalne smaki słone, kwaśne, gorzkie, a nawet słodkie. Wpływ na smak wody ma również temperatura podania, region, z którego jest wydobywana, a nawet warunki przechowywania. Przyjrzyjmy się bliżej, co wpływa na smak wody.
Od czego zależy smak wody?
Cztery podstawowe smaki, które możemy wyczuć w wodzie to: słony, kwaśny, gorzki i słodki. Za słony smak wody odpowiada chlorek sodu, czyli po prostu zwykła sól. Smak gorzki pojawia się, kiedy w wodzie znajdują się siarczany magnezu, a kwaśny, jeśli w wodzie znajdą się kwasy mineralne. Słodki smak świadczy natomiast o obecności substancji organicznych. Co ważne, niezależnie od tego, czy pijemy wodę butelkowaną, czy wodociągową, możemy mieć pewność, że stężenie tych i innych substancji mieści się w określonych normach, a woda jest bezpieczna. Choć oczywiście, jeśli coś nas zaniepokoi w smaku wody, lepiej jej nie pijmy.
Wpływ na smak wody ma region, z którego jest wydobywana – najsmaczniejsza jest woda pochodząca z krystalicznie czystych źródeł lub uzdrowisk, choć w przypadku wód leczniczych ich smak może być intensywniejszy. Smak wody zależy również od temperatury podawania. Optymalna temperatura wody niegazowanej wynosi 8°C, natomiast wody gazowanej 4-6°C. I choć mogłoby się wydawać, że woda nie może się zepsuć, nie bez powodu na butelkach z wodą podaje się datę przydatności do spożycia. Co prawda nie dotyczy to wody, a butelki (po tym czasie do wody mogą przedostawać się substancje wchodzące w skład opakowania, a tym samym zmieniać jej smak), jednak wodę po terminie lepiej jest wylać.
Jak poprawić smak wody?
Każdy z nas musi codziennie pić wodę – jest to szczególnie ważne dla naszego zdrowia. A jeśli woda nam nie smakuje, mamy kilka możliwości. W przypadku wody wodociągowej, jej smak można poprawić dzięki urządzeniom filtrującym, dostępnym m.in. w ofercie dostawcy wody Aquatica z Jeleniej Góry. Dystrybutory podają wodę zimną, letnią, gorącą, a także gazowaną, dlatego są szczególnie polecane dla gastronomii oraz biur.
Drugą możliwością jest wypróbowanie różnego rodzaju wód i znalezienie wody o smaku, który najbardziej nam odpowiada. Wody o dużej zawartości sodu, np. Cisowianka, będą miały lekko słony smak. Woda magnezowo-potasowa, jak np. Staropolanka, będzie natomiast lekko gorzkawa. Woda niskozmineralizowana i filtrowana będzie neutralna w smaku, natomiast taka o dużej zawartości pierwiastków chemicznych wyrazista i pełna smaku.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-