Czy przyprawy mogą być ozdobą?
Trudno wyobrazić sobie życie bez przypraw – zdecydowanie miałoby ono mniej smaku. Jednak smak i zapach to niejedyne ich cechy, przyprawy zadziwiają nas bogactwem kolorów, struktur i kształtów. Czy z tego względu mogą być ozdobą? Tak i to nie tylko ozdobą dań, ale samej kuchni. Szczególnie jeśli wybierzemy mieszanki dekoracyjne, które wyśmienicie smakują, a jednocześnie pięknie wyglądają.
Dekorowanie potraw przyprawami
Podczas zakupów spożywczych bardzo często kierujemy się wyglądem potraw. W końcu trudno ocenić ich smak w sklepie – zazwyczaj możemy zrobić to w domu. Jeśli danie ładnie wygląda, z pewnością sięgniemy po nie chętniej. Wiedzą o tym producenci, dlatego dodają oni do produktów naturalne barwniki pochodzące z ziół, suszy warzywnych lub owocowych. Dekoracyjne mieszanki przypraw mogą być także posypką, która jednocześnie nadaje wyjątkowy smak oraz wygląd potrawie – szczególnie mięsom, wędlinom, rybom i serom.
Gotowe mieszanki są oczywiście wykorzystywane w kuchniach – zarówno tych profesjonalnych, jak i prywatnych. Nie da się bowiem ukryć, że jedzenie „jemy” również za pomocą zmysłu wzroku. Apetycznie wyglądająca potrawa pobudza wszystkie zmysły, dlatego tak często do dań podaje się różnorodne dodatki. Aromatyczna i dekoracyjna mieszanka przypraw może być jednym z nich. Wystarczy posypać wierzch dania odpowiednio dobraną kompozycją ziół, położyć listek bazylii lub gałązkę rozmarynu, aby nabrało ono wyjątkowego smaku i walorów wizualnych.
Przyprawy jako ozdoba kuchni
Zioła i przyprawy nie tylko doskonale smakują i pachną, ale także okazale się prezentują. Występują w szerokiej palecie barw, struktur i wzorów. Dekoracyjne mieszanki przypraw dostępne u producenta przypraw i mieszanek POLSMAKI mogą być ozdobą nie tylko dań, ale również kuchni jako pomieszczenia. Wystarczy umieścić je w widocznym miejscu, najlepiej w szklanych słoiczkach, przez które widoczne będą ich niezwykłe barwy – takie rozwiązanie sprawdzi się zarówno w domowej kuchni, jak i w widocznej dla gości kuchni restauracyjnej.
Oczywiście najlepiej mieć w kuchni przyprawy, których używamy najczęściej, jednak szczególną uwagę powinniśmy zwrócić np. na anyż, cynamon, kardamon, kolorowy pieprz, paprykę, kurkumę, wanilię oraz sól (choć szczególnie himalajską – różową). Te przyprawy będą szczególnie dobrze prezentowały się w słoiczkach ze względu na swoje intensywne kolory lub nietypowe kształty. W takiej kuchni będzie chciało się gotować. A kto wie, może z czasem i wypróbować wcześniej nieużywanych, nietypowych przypraw?
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53