Czy pomady cukiernicze można dowolnie barwić i wzbogacać aromatami?
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez słodkości. Ciasteczka i ciasta nie powstałyby bez odpowiednich, dostosowanych półproduktów do technologii produkcji żywności. Przykładem takiego produktu jest pomada cukiernicza, która sprawdza się w glazurowaniu ciast. Ma ona zazwyczaj biały lub przezroczysty kolor. Czy istnieje możliwość barwienia jej na inne kolory, a także wzbogacania różnymi aromatami?
Czym są pomady cukiernicze?
Pomady cukiernicze należą do grupy półproduktów, które wykorzystuje się w technologiach produkcji żywności. Powstają za pośrednictwem kilku kroków. Roztwór cukrowy lub mleczny zostaje poddany gotowaniu, a następnie ochłodzeniu i ubijanie. Ich podstawowym składnikiem jest cukier.
Wyróżniamy dwa rodzaje pomad smakowych: mleczne i wodne, które można bezproblemowo poddawać barwieniu i aromatyzowaniu.
Co to są pomady wodne?
Pomady wodne są jednym z najpopularniejszych produktów do ozdabiania wypieków. Chętnie wykorzystują je wszystkie cukiernie – nie tylko większe zakłady cukiernicze, ale też kameralne, małomiasteczkowe cukiernie i piekarnie. Stosuje się je do glazurowania, dekorowania wyrobów cukierniczych o dowolnym kształcie.
Istnieje kilka podrodzajów pomad wodnych. Wszystkie różnią się od siebie składem, konsystencją i zastosowaniem. Niezależnie od rodzaju każde można dowolnie barwić i bezproblemowo wzbogacać smak różnymi aromatami. Najpopularniejszym typem jest pomada wodna gotowa do użycia. Nie trzeba jej poddawać żadnym procesom w cukierniach (podgrzewaniu i nawadnianiu) jak w przypadku klasycznej pomady wodnej. Umożliwia ona glazurowanie i ozdabianie różnych wyrobów. Wystarczy ją wymieszać w opakowaniu – wtedy zastyga w gęstą, białą glazurę. Następnie ciasteczka i ciasta pokrywa się kolejnymi warstwami za pomocą pędzelka lub specjalistycznych maszyn.
Wszystkie pomady najlepiej zakupić w sprawdzonych hurtowniach, specjalizujących się w produkcji i dystrybucji produktów spożywczych czy cukierniczych. Przykładem dobrej firmy jest Holger Food Group, gdzie można zakupić także pomady do rozcieńczania wodą.
Zalety pomad mlecznych
Pomady mleczne są podrodzajem pomad cukierniczych. Produkuje się je nieco inaczej. Powstają one na pełnym mleku, co wpływa na ich aksamitną konsystencję. Wykorzystywane są do produkcji nadzienia dla różnych czekoladek, wafelków czy pralinek. Mogą mieć różne smaki, np. cappuccino, toffi czy karmelowy. Jeżeli do ubitej masy zostanie dodany krem maślany, sprawdzą się także do przekładania suchych tortów. Cukiernicy wykorzystują je bardzo chętnie.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b