Artykuł sponsorowany

Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia?

Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia?

Oliwa z oliwek od wieków słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. To tłuszcz, który poddano wielu badaniom sprawdzającym jego skład i wpływ na ludzki organizm. Nie trudno znaleźć w literaturze informacje na ten temat. Istnieje jednak kwestia, która wciąż budzi wiele kontrowersji – czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia? Czy pod wpływem podgrzewania nie zmienia się w szkodliwą toksynę?

 

Jak smażenie wpływa na tłuszcze?

Zanim poruszy się temat smażenia na oliwie z oliwek, warto powiedzieć kilka słów na temat samego smażenia i tego, jak zachowują się podgrzewane w tym procesie tłuszcze. Nikogo chyba nie zaskoczy informacja, że smażenie jest procesem szkodliwym. Ponieważ jednak pewne smaki można wydobyć tylko w ten sposób, niewielu jest skłonnych z niego zrezygnować.

 

Dlaczego smażenie jest szkodliwe? Ponieważ pod wpływem działania wysokiej temperatury powstają tłuszcze trans, które mają działanie kancerogenne, a prócz tego tworzy się toksyczny akrylamid. Procesy te zaczynają się w momencie przekroczenia tzw. punktu dymienia (temperatura, po której osiągnięciu tłuszcz staje się szkodliwy). Jest on różny dla różnych tłuszczy. Oliwa z oliwek ma stosunkowo niski punkt dymienia. Czy to znaczy, że nie nadaje się do smażenia?

 

Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia?

Okazuje się, że oprócz punktu dymienia ogromne znaczenie ma też stabilność oksydacyjna, a pod tym względem oliwa z oliwek dystansuje wiele innych olejów. Dowiodło tego opublikowane w 2018 roku badanie Acta Scientific Nutritional Health.  Dzięki wysokiej stabilności oksydacyjnej w oliwie z oliwek podczas smażenia wytwarza się mniej szkodliwych substancji niż w innych olejach, niezależnie od tego, czy poddawana jest bardzo wysokiej temperaturze (240°C) przez krótki czas (20 min), czy też niższej (180°C) za to w długim czasie (6 h).

 

Wniosek jest więc taki, że smażenie na oliwie z oliwek jest zdrowsze niż na przykład na oleju rzepakowym czy słonecznikowym.

 

Oliwa oliwie nie równa

Warto jednak pamiętać, że oliwa z oliwek może być różnie wytwarzana i mieć różną jakość. Najlepsza jest oliwa Extra Virgin z pierwszego tłoczenia. Powinno to być mechaniczne tłoczenie na zimno. Taki sposób wytwarzania pozwala zachować najwięcej cennych wartości odżywczych. Wysokiej jakości oliwę z oliwek kupisz na przykład w sklepie Oliwki etc.

 

Mimo wszystko warto ograniczyć smażenie. Lepiej przyrządzać potrawy w zdrowszy sposób – gotując je na parze lub piekąc. Przełoży się to na Twoje lepsze samopoczucie. Co więcej, rezygnując ze smażenia, w pełni wykorzystasz wszystkie właściwości oliwy z oliwek.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.