Czy grubość zmielenia kawy ma wpływ na jej smak?

Nie bez powodu w ekspresach do kawy oraz w młynkach żarnowych możliwa jest regulacja stopnia zmienienia kawy. Warto wiedzieć, że od wielkości drobinek kawy zależny jest jej smak i aromat. Mielenie ziaren jest zatem czynnością, którą warto dokładnie poznać, dzięki czemu możliwe stanie się przyrządzenie idealnej kawy nawet w zaciszu własnego domu.
Na co wpływa stopień zmielenia ziaren kawy?
Przyrządzanie kawy zawsze rozpoczyna się od mielenia ziaren. Jest to jeden z pierwszych i jednocześnie najważniejszych etapów parzenia kawy, dlatego warto poświęcić mu więcej uwagi. Od grubości ziarna zależy bowiem smak i moc kawy. Ponadto grubość zmielenia powinna być dostosowana do typu ekspresu – inne parametry mielenia wybierzemy do kawy parzonej ekspresie ciśnieniowym a inne do kawy po turecku. Wart zaznaczenia jest fakt, że kawę należy mielić bezpośrednio przed parzeniem. W przeciwnym wypadku straci wiele walorów smakowych i zapachowych.
Przeczytaj również: Jaka kawa jest najlepsza do ekspresów?
W ekspresach, które kupić można na stronie sklepu Flint Espresso, znajdują się młynki żarnowe, dzięki czemu ziarna nie nagrzewają się, a kawa zachowuje swoje walory. Ponadto młynki żarnowe umożliwiają regulację stopnia zmielenia kawy. Warto pamiętać, że im drobniej zmielone są ziarna kawy, tym napój jest mocniejszy, a im grubsze są cząstki, tym mniej wyczuwalny będzie aromat i smak. Drobno mielona kawa może nie nadawać się do parzenia w ekspresie ciśnieniowym i zazwyczaj stosowana jest do parzenia po turecku. Ponadto przy zbyt drobnym zmieleniu kawę łatwo przeprażyć – wówczas staje się cierpka i gorzka. Natomiast ziarna mniej rozdrobnione mają wyczuwalną kwasowość.
Przeczytaj również: Na co zwrócić uwagę kupując ekspres do kawy?
Stopień zmielenia kawy do parzenia w ekspresie ciśnieniowym
Drobinki kawy do parzenia w ekspresie ciśnieniowym powinny przypominać sól kuchenną, a im niższe ciśnienie, tym mielenie powinno być grubsze. Profesjonalne włoskie ekspresy do kawy z inteligentnymi młynkami automatycznie ustawiają grubość mielenia, w zależności od wybranego napoju. Kawy drobno mielone przypominają konsystencję pudru lub mąki a cząstki grubo mielonej kawy są wyraźnie wyczuwalne. Ziarna, które przypominają drobny pył, świetnie nadają się do parzenia espresso, czyli popularnej mocnej kawy o wyrazistym smaku. Drobno zmielone ziarna stosuje się w kawiarkach i tygielkach.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
-
-
Tomasz Sinkowski St System Technology Sp. z o.o.
49-351 Przylesie 85