Czy do skupu można oddać bydło pourazowe?
Urazy i choroby zwierząt to nierzadkie sytuacje przytrafiające się w gospodarstwach rolnych. Bydło, trzoda chlewna i drób hodowane na mięso powinny być dokładnie przebadane. Jakiekolwiek nieprawidłowości mogą doprowadzić do tego, że właściciel nie będzie mógł sprzedać ich do uboju. Jak sprawa wygląda w przypadku zwierząt pourazowych? Czy w tym przypadku gospodarstwo także narażone jest na straty?
Jak postępować z bydłem pourazowym?
Niektóre urazy bydła nie zostają poddawane leczeniu. Decyzję o tym, co zrobić ze zwierzęciem, które uległo wypadkowi, podejmuje weterynarz. Należy wezwać go tuż po niefortunnym zdarzeniu. Jeśli lekarz zaleci ubój z konieczności, należy skontaktować się z rzeźnią i zapytać, czy istnieje możliwość przyjęcia tuszy i narządów wewnętrznych. Jeśli rzeźnią wyrazi zgodę, mięso zostanie poddane badaniu pod względem przydatności do spożycia przez ludzi.
Uboju bydła z konieczności mogą dokonać tylko osoby, które mają odpowiednie kwalifikacje. Każdy taki przypadek musi być zgłoszony do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Jeśli lekarz nie wyrazi zgody na ubój zwierzęcia z konieczności, zostaje ono poddane leczeniu lub uśmierceniu za pomocą środka usypiającego. Powstałe w ten sposób mięso może być wykorzystane do karmienia zwierząt futerkowych mięsożernych.
Skupy przyjmują tuszę i narządy wewnętrzne z:
- krowy,
- świni,
- owcy,
- kozy,
- konia.
Wraz z mięsem należy dostarczyć do rzeźni odpowiednie dokumenty. Są to przede wszystkim pismo stwierdzające tożsamość zwierzęcia oraz informacje dotyczące rodzaju i dat podawanych leków. Wymagane jest również oświadczenie lekarza, które stwierdza dobry stan przedubojowy, podaje przyczynę dokonania uboju, jego czas oraz informacje na temat ewentualnego leczenia.
Co należy wiedzieć, hodując zwierzęta na ubój?
Zwierzę, które uległo wypadkowi i nie może zostać poddane leczeniu, podlega ubojowi w rzeźni lub w gospodarstwie. Uboju z konieczności dokonują Ubojnie Zwierząt Rzeźnych oraz zatrudnione w nich osoby posiadające wymagane kwalifikacje. Bydło pourazowe, w którego sprawie weterynarz wydał decyzję o uśmierceniu, musi jak najszybciej zostać poddane ubojowi. Jest to związane z ochroną praw zwierząt zgodnie, z którymi należy mu oszczędzić bólu i cierpienia. Tusza powinna być wykrwawiona i pozbawiona jelit oraz żołądka a mięso przewożone w odpowiednich warunkach. Poszczególne części należy także oznakować, aby mogły być łatwo zidentyfikowane. Jeśli badania nie wykażą żadnych chorób i nieprawidłowości, mięso może być przeznaczone do spożycia przez człowieka.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Livet Specjalistyczna przychodnia weterynaryjna Marta Pitak, Karolina Czartoryska s.c.
40-547 Katowice, Rzepakowa 4h lok. U5
-
-
-
Na Skraju Przychodnia weterynaryjna Joanna Chmielewska-Rokicka
05-300 Mińsk Mazowiecki, Topolowa 4 lok. 11