Artykuł sponsorowany

Czy do skupu można oddać bydło pourazowe?

Czy do skupu można oddać bydło pourazowe?

Urazy i choroby zwierząt to nierzadkie sytuacje przytrafiające się w gospodarstwach rolnych. Bydło, trzoda chlewna i drób hodowane na mięso powinny być dokładnie przebadane. Jakiekolwiek nieprawidłowości mogą doprowadzić do tego, że właściciel nie będzie mógł sprzedać ich do uboju. Jak sprawa wygląda w przypadku zwierząt pourazowych? Czy w tym przypadku gospodarstwo także narażone jest na straty?

Jak postępować z bydłem pourazowym?

Niektóre urazy bydła nie zostają poddawane leczeniu. Decyzję o tym, co zrobić ze zwierzęciem, które uległo wypadkowi, podejmuje weterynarz. Należy wezwać go tuż po niefortunnym zdarzeniu. Jeśli lekarz zaleci ubój z konieczności, należy skontaktować się z rzeźnią i zapytać, czy istnieje możliwość przyjęcia tuszy i narządów wewnętrznych. Jeśli rzeźnią wyrazi zgodę, mięso zostanie poddane badaniu pod względem przydatności do spożycia przez ludzi.

Uboju bydła z konieczności mogą dokonać tylko osoby, które mają odpowiednie kwalifikacje. Każdy taki przypadek musi być zgłoszony do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Jeśli lekarz nie wyrazi zgody na ubój zwierzęcia z konieczności, zostaje ono poddane leczeniu lub uśmierceniu za pomocą środka usypiającego. Powstałe w ten sposób mięso może być wykorzystane do karmienia zwierząt futerkowych mięsożernych.

Skupy przyjmują tuszę i narządy wewnętrzne z:

  • krowy,
  • świni,
  • owcy,
  • kozy,
  • konia.

Wraz z mięsem należy dostarczyć do rzeźni odpowiednie dokumenty. Są to przede wszystkim pismo stwierdzające tożsamość zwierzęcia oraz informacje dotyczące rodzaju i dat podawanych leków. Wymagane jest również oświadczenie lekarza, które stwierdza dobry stan przedubojowy, podaje przyczynę dokonania uboju, jego czas oraz informacje na temat ewentualnego leczenia.

Co należy wiedzieć, hodując zwierzęta na ubój?

Zwierzę, które uległo wypadkowi i nie może zostać poddane leczeniu, podlega ubojowi w rzeźni lub w gospodarstwie. Uboju z konieczności dokonują Ubojnie Zwierząt Rzeźnych oraz zatrudnione w nich osoby posiadające wymagane kwalifikacje. Bydło pourazowe, w którego sprawie weterynarz wydał decyzję o uśmierceniu, musi jak najszybciej zostać poddane ubojowi. Jest to związane z ochroną praw zwierząt zgodnie, z którymi należy mu oszczędzić bólu i cierpienia. Tusza powinna być wykrwawiona i pozbawiona jelit oraz żołądka a mięso przewożone w odpowiednich warunkach. Poszczególne części należy także oznakować, aby mogły być łatwo zidentyfikowane. Jeśli badania nie wykażą żadnych chorób i nieprawidłowości, mięso może być przeznaczone do spożycia przez człowieka.

 

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.