Czemu służy ultrafiltracja wody?
Ultrafiltracja to zaawansowana technologia oczyszczania, która skutecznie usuwa z filtrowanych substancji mikroorganizmy, wirusy, bakterie oraz niepożądane ciała stałe. Tak wysoka skuteczność filtracyjna jest możliwa dzięki zastosowaniu nowoczesnych membran, których pory mają wielkość podobną do pojedynczych cząsteczek. Procesowi temu można poddać różne substancje np. wodę. Sprawdźmy zatem gdzie i dlaczego stosuje się ultrafiltrację wody?
Dlaczego wodę poddaje się ultrafiltracji?
Obecnie ultrafiltracja wody staje się koniecznością. Wynika to przede wszystkim z tego, że jej jakość pozostawia bardzo wiele do życzenia. Odpowiedzialny za ten stan rzeczy jest głównie postęp cywilizacyjny, zwiększający zanieczyszczenie rzek, jezior, a nawet podziemnych ujęć wody. Tak więc ultrafiltracja to rozwiązanie pozwalające na podniesienie jakości wody, szczególnie wody pitnej, dostarczanej do gospodarstw domowych. Dlatego właśnie coraz częściej w procesie uzdatniania wody stosuje się urządzenia do ultrafiltracji oferowane m.in. przez producenta rozwiązań filtracyjnych A-LIMA-BIS ze Środy Wielkopolskiej, który projektuje i dostarcza technologię filtracyjne np. dla przemysłu spożywczego. W tej branży woda jest wykorzystywana jako podstawowy składnik produkcji różnego rodzaju napojów. Z tego powodu musi ona spełniać surowe normy sanitarne, a więc nie może zawierać żadnych bakterii, wirusów oraz zanieczyszczeń stałych. Ponadto musi wykazywać odpowiednie własności organoleptyczne m.in. smak i zapach. Właśnie takie parametry wody można uzyskać, stosując technologię opartą na ultrafiltracji membranowej.
Dlaczego warto stosować metodę ultrafiltracji?
Oczyszczanie wody jest możliwe na wiele sposobów. Jednak nie wszystkie gwarantują tak doskonałe efekty, jak technologia ultrafiltracji. Swoją wysoką skuteczność zawdzięcza ona zastosowaniu specjalnych membran, których pory mają zaledwie od kilku, do kilkunastu nanometrów, co odpowiada wielkości pojedynczej cząsteczki. Dzięki temu są w stanie zatrzymać bakterie, wirusy oraz inne szkodliwe substancje, którymi woda została zanieczyszczona.
Technologia ultrafiltracji to nie tylko wysoka skuteczność, lecz również duża uniwersalność i energooszczędność. Rozwiązanie to prócz oczyszczania wody znajduje zastosowanie w procesie filtracji mleka przeznaczonego do produkcji lodów, serów, serwatki, jogurtów i innych wyrobów pokrewnych. Jednak wracając do ultrafiltracji wody, warto wspomnieć, że na żadnym etapie tego procesu nie używa się środków chemicznych, a więc otrzymujemy wodę w najczystszej postaci.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Kancelaria Notarialna Monika Kołodzińska–Listwan Notariusz
01-824 Warszawa, Przybyszewskiego 48/54 lok. 2
-
Grzegorz Jońca mgr inż. Usługi Geodezyjne
37-450 Stalowa Wola, 1 Sierpnia 12 lok. 307
-
PUI Iława Andrzej Dzieniszewski
14-200 Iława, Ostródzka 2
-