Co zaliczamy do wyrobów garmażeryjnych?
Wyroby garmażeryjne znajdziemy w każdym polskim sklepie. Wielu osób może jednak nawet nie wiedzieć, co tak naprawdę podpada pod to pojęcie. Jest niezwykle szeroka kategoria, w ramach której mieszczą się zarówno dania gotowe (np. pierogi) oraz wyroby mięsne (np. pasztety), jak i różne inne produkty spożywcze (np. faszerowane jajka). Dowiedz się więcej.
Wyroby garmażeryjne – definicja
Fachową definicję wyrobów garmażeryjnych znajdziemy w normie PN-A-82017:1998, która określa, że są to „półprodukty, wyroby kulinarne i wyroby gotowe o zróżnicowanym składzie, przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub szybkiego przygotowania posiłku”. Wynika z tego, że jest to bardzo pojemna kategoria, która obejmuje bardzo wiele popularnych produktów. Z racji tego, że takie wyroby przeznaczone są do szybkiego spożycia, bardzo ważne jest, aby były one produkowane i przechowywane w odpowiednich warunkach. Aby mieć pewność, że na nasz stół trafią świeże i zdrowe produkty, warto kupować wyłącznie u sprawdzonych producentów, takich jak firma gastronomiczna AGNES, którzy korzystają wyłącznie ze sprawdzonych technologii przetwórczych i dbają o najwyższą jakość oferowanych produktów.
Popularne wyroby garmażeryjne
Jedną z podstawowych podkategorii wyrobów garmażeryjnych są dania gotowe. Polacy bardzo chętnie kupują m.in. pierogi, kotlety, pyzy, placki ziemniaczane, gołąbki, naleśniki i krokiety. Oferta jest bardzo różnorodna, a coś dla siebie znajdą zarówno zwolennicy tradycyjnej polskich kuchni, jak i fani eksperymentów. Zakup wcześniej przygotowanych produktów pozwala nam zaoszczędzić czas, który pochłonęłoby samodzielne przygotowanie potrawy. Sporą popularnością cieszą się także różnego rodzaju dodatki do dań obiadowych, takie jak kluski, kopytka czy pieczone ziemniaczki.
Do wyrobów garmażeryjnych zalicza się liczne inne przekąski i półprodukty. Do tej kategorii należą m.in. surówki i sałatki. Jeśli zaś chodzi o przekąski, to warto wymienić tu chociażby takie produkty jak ryby w majonezie, galarety z nóżek, drobiu i ryb, faszerowane jajka, pasztety oraz mięso siekane. Warto przy okazji podkreślić, że odpowiednio przygotowane wyroby garmażeryjne są w pełni zdrowe i mają bardzo zbliżone wartości odżywcze do dań przygotowanych na świeżo.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12