Co zaliczamy do szkła gastronomicznego?
Każdy napój podawany w lokalu gastronomicznym wymaga odpowiedniej oprawy. Przedsiębiorcy prowadzący swoje restauracje i kawiarnie dążą do zapewnienia klientom atrakcyjnej, rozbudowanej oferty. Sprawia to, że konieczne jest zadbanie
o odpowiednią zastawę obiadową, w tym również szkło. Warto zatem dokładnie przemyśleć dobór kieliszków i szklanek, które uatrakcyjnią podawanie potraw i napojów. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę!
Szkło gastronomiczne – najważniejsze elementy
Szkło gastronomiczne można podzielić zgodnie z jego przeznaczeniem. Wyróżnia się tu przede wszystkim:
- szklanki do drinków,
- kieliszki do szampana,
- kieliszki do wina,
- kieliszki do wódki i likierów,
- szklanki do drinków,
- pucharki do lodów,
- pokale i szklanki do piwa.
Naczynia te mają swoje wyjątkowe cechy, które pozwalają podkreślić smak oraz aromat podawanych napojów i deserów. Kompleksowe zaopatrzenie gastronomii umożliwia wyposażenie każdego lokalu w odpowiedni rodzaj oraz ilość naczyń do napojów i deserów.
Jak dobrać kieliszki do restauracji?
Szkło gastronomiczne to przede wszystkim kieliszki. Te do wina dobiera się do rodzaju serwowanego trunku. Szkło do białego wina ma mniejszą czaszę niż kieliszki, które są przeznaczone do wina czerwonego. Są wykonywane z cienkiego szkła, zwykle mają wysoką nóżkę oraz smukły kształt. Z kolei kieliszki do szampana są wyjątkowo smukłe, zwężają się ku górze. Powinny mieć pojemność około 200 ml.
Kieliszki do wódki mają pojemność od 25 do 60 ml. Mogą być z nóżką lub bez niej. Są one na ogół walcowate, ze stosunkowo grubym dnem.
Naczynia do piwa obejmują kufle z grubym uchem, pokale i specjalne szklanki. Są pojemne, by zmieściły całą zwartość butelki. Szklanki do drinków mają różne kształty i wielkość. Zwykle mają pojemność wynoszącą około 200 ml.
Jak wskazują specjaliści firmy A-Z Gastro, wśród szkła gastronomicznego wyróżnia się również pucharki do lodów, różnego rodzaju słoiczki oraz dzbanki na napoje. Pozwalają one na eksponowanie walorów deserów.
Cechy dobrego szkła gastronomicznego
Naczynia do napojów i deserów powinny być trwałe. Wymyślne i wysublimowane kształty zwykle wiążą się z lekkością i transparentnością. Efekt taki można uzyskać dzięki technologii częściowego lub całkowitego procesu hartowania szkła. Powinno być ono odporne na wielokrotne mycie w zmywarce, w szczególności w zakresie matowienia. Cenną cechą jest wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne i szok termiczny. Takie szklanki, kieliszki i puchary umożliwią efektowną prezentację napojów oraz deserów, a także zintensyfikowanie doznań kulinarnych.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-