Artykuł sponsorowany

Co zaliczamy do szkła gastronomicznego?

Co zaliczamy do szkła gastronomicznego?

Każdy napój podawany w lokalu gastronomicznym wymaga odpowiedniej oprawy. Przedsiębiorcy prowadzący swoje restauracje i kawiarnie dążą do zapewnienia klientom atrakcyjnej, rozbudowanej oferty. Sprawia to, że konieczne jest zadbanie

o odpowiednią zastawę obiadową, w tym również szkło. Warto zatem dokładnie przemyśleć dobór kieliszków i szklanek, które uatrakcyjnią podawanie potraw i napojów. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę!

 

Szkło gastronomiczne – najważniejsze elementy

Szkło gastronomiczne można podzielić zgodnie z jego przeznaczeniem. Wyróżnia się tu przede wszystkim:

  • szklanki do drinków,
  • kieliszki do szampana,
  • kieliszki do wina,
  • kieliszki do wódki i likierów,
  • szklanki do drinków,
  • pucharki do lodów,
  • pokale i szklanki do piwa.

 

Naczynia te mają swoje wyjątkowe cechy, które pozwalają podkreślić smak oraz aromat podawanych napojów i deserów. Kompleksowe zaopatrzenie gastronomii umożliwia wyposażenie każdego lokalu w odpowiedni rodzaj oraz ilość naczyń do napojów i deserów.

 

Jak dobrać kieliszki do restauracji?

Szkło gastronomiczne to przede wszystkim kieliszki. Te do wina dobiera się do rodzaju serwowanego trunku. Szkło do białego wina ma mniejszą czaszę niż kieliszki, które są przeznaczone do wina czerwonego. Są wykonywane z cienkiego szkła, zwykle mają wysoką nóżkę oraz smukły kształt. Z kolei kieliszki do szampana są wyjątkowo smukłe, zwężają się ku górze. Powinny mieć pojemność około 200 ml.

 

Kieliszki do wódki mają pojemność od 25 do 60 ml. Mogą być z nóżką lub bez niej. Są one na ogół walcowate, ze stosunkowo grubym dnem.

 

Naczynia do piwa obejmują kufle z grubym uchem, pokale i specjalne szklanki. Są pojemne, by zmieściły całą zwartość butelki. Szklanki do drinków mają różne kształty i wielkość. Zwykle mają pojemność wynoszącą około 200 ml.

 

Jak wskazują specjaliści firmy A-Z Gastro, wśród szkła gastronomicznego wyróżnia się również pucharki do lodów, różnego rodzaju słoiczki oraz dzbanki na napoje. Pozwalają one na eksponowanie walorów deserów.

 

Cechy dobrego szkła gastronomicznego

Naczynia do napojów i deserów powinny być trwałe. Wymyślne i wysublimowane kształty zwykle wiążą się z lekkością i transparentnością. Efekt taki można uzyskać dzięki technologii częściowego lub całkowitego procesu hartowania szkła. Powinno być ono odporne na wielokrotne mycie w zmywarce, w szczególności w zakresie matowienia. Cenną cechą jest wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne i szok termiczny. Takie szklanki, kieliszki i puchary umożliwią efektowną prezentację napojów oraz deserów, a także zintensyfikowanie doznań kulinarnych.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.