Co wchodzi w zakres usług cateringowych?
Usługi cateringowe stają się coraz bardziej popularne w Polsce, a to za sprawą pogoni za zdrowym stylem życia, a także oszczędnością czasu. To dobra opcja zarówno dla osób nielubiących, nieumiejących, jak i niemających czasu gotować. Taki catering można zamawiać na co dzień bądź na specjalne imprezy okolicznościowe. Co wchodzi w zakres takich usług?
Jakie powinny być firmy pełniące usługi cateringowe?
Klienci często zadają sobie pytanie: „na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniej firmy cateringowej”? Odpowiedzią na to powinien być wykaz cech, jak i zalet, którymi powinny charakteryzować się takie firmy, czyli:
- Korzystanie ze świeżych produktów – wykorzystywanie świeżych i sezonowych produktów. Konieczna jest tutaj współpraca ze sprawdzonymi dostawcami,
- ciekawa oferta – menu musi być przede wszystkim różnorodne. Powinno ono uwzględniać propozycje posiłków dla osób o różnych zapotrzebowaniach żywieniowych. Profesjonalna firma cateringowa zapewni przekąski i potrawy dla każdego klienta,
- różnorodne smaki – każda firma cateringowa powinna zatrudniać doświadczonych kucharzy, którzy przygotowują smaczne potrawy,
- doświadczenie – z doświadczeniem wiąże się szybka dostawa gotowych posiłków do klienta. Firma cateringowa powinna być przede wszystkim zorganizowana, sumienna, jak i rzetelna.
Jaki jest zakres usług cateringowych?
Catering to świadczenie usług polegających na organizacji, jak i obsłudze przyjęć, które odbywają się poza lokalem gastronomicznym należącym do firmy cateringowej. Lokal docelowy wskazuje zawsze klient. Właśnie w taki sposób organizuje się bankiety, spotkania biznesowe czy imprezy okolicznościowe. Możliwe jest także codzienne żywienie klientów. – Catering może obejmować nie tylko przyrządzanie i dostarczanie posiłków, ale również przygotowanie całej uroczystości – tłumaczy przedstawiciel firmy KATERING, Żywiec. W zakres obowiązków wchodzą wówczas:
- dostarczenie odpowiednich mebli, zastawy stołowej, potraw oraz napojów,
- kompleksowa obsługa gości,
- zapewnienie gościom rozrywki,
- prace porządkowe.
Catering może się jednak ograniczać wyłącznie do organizacji usług gastronomicznych. Wszystko tak naprawdę zależy od firmy. Należy pamiętać, że profesjonalny catering obejmuje przede wszystkim:
- w pełni bezpieczni transport żywności i rzeczy potrzebnych do organizacji przyjęć,
- zapewnienie odpowiedniej liczby stołów, krzeseł, a także ich rozmieszczenie,
- zapewnienie odpowiedniej liczby personelu obsługującego imprezę,
- właściwie dobrane menu.
Firmy, które organizują catering, powinny posiadać odpowiednio duże zaplecze produkcyjne i gastronomiczne, a także niezbędny sprzęt. Ważne jest również to, aby pełniły one usługi o wysokich standardach.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
-
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53