Artykuł sponsorowany

Co to jest frytura?

Co to jest frytura?

Smażenie to jeden z najpowszechniej stosowanych sposobów obróbki cieplnej żywności. W jego wyniku składniki, takie jak mięsa, stają się nie tylko zdatne do jedzenia, ale również zyskują pożądaną konsystencję, np. chrupkość. Smażenie wymaga zastosowania odpowiedniego tłuszczu – w gastronomii w tej roli wykorzystuje się przede wszystkim fryturę. Czym ona jest i jakie są jej właściwości?

Czym jest frytura?

Jeśli słowo „frytura” kojarzy nam się z frytkami, to skojarzenie to jest jak najbardziej trafne – oba słowa bowiem wywodzą się od francuskiego czasownika „frire” oznaczającego smażenie. A czym dokładnie jest frytura?

- Frytura to nic innego jak olej spożywczy, przeznaczonych specjalnie do smażenia jedzenia – mówi przedstawiciel  firmy Erjox –  Na fryturze smażyć możemy nie tylko frytki, ale też na przykład pączki, faworki, dania mięsne. Frytury to zazwyczaj mieszanki różnych rodzajów tłuszczów i olejów pochodzenia roślinnego, takich jak olej rzepakowy, olej słonecznikowy czy kokosowy. Niekiedy takie mieszanki wzbogacane są przez tłuszcze zwierzęce, między innymi łój wołowy. Dopuszczalne jest również dodawanie składników mających poprawić właściwości frytury, na przykład zapobiegać jej pienieniu. Zazwyczaj spotykane frytury mają postać płynną, choć dostępne są również produkty półpłynne i stałe.

Co wyróżnia fryturę?

Frytura różni się od zwykłych olejów spożywczych przede wszystkim wysoką odpornością na działanie wysokich temperatur, które są niezbędne w smażeniu. Jej cechą charakterystyczną jest to, że punkt dymienia osiąga dopiero po przekroczeniu temperatury 235 stopni Celsjusza. Dlaczego jest to tak ważne? Powodów jest kilka. Przede wszystkim – przy zbyt wysokich temperaturach w olejach powstaje szereg szkodliwych kancerogennych związków chemicznych. Im wyższa odporność oleju na temperatury, tym bezpieczniejszy dla zdrowia jest dany produkt, ponieważ do powstawania takich substancji w jego strukturze nie dochodzi. Ponadto po przekroczeniu punktu dymienia trujące substancje z oleju przybierają formę lotną i mogą być wdychane przez osoby przebywające w pobliżu. Dym z oleju obniża ponadto komfort pracy w kuchni, przyczynia się do łzawienia oczu. Dlatego tak ważne jest, żeby olej używany do smażenia charakteryzował się wysokim punktem dymienia.

Wysoka stabilność

Kolejną właściwością frytury spożywczej jest jej wysoka stabilność, czyli odporność na przemiany zachodzące podczas smażenia, takie jak utlenianie i hydroliza. Im wyższa stabilność, tym dłużej olej nadaje się do pracy, a to przekłada się na koszty jego używania. Dobrej jakości frytura do smażenia odznacza się stabilnością niemal dwa razy większą, niż zwykły olej palmowy.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.