Co serwuje się dziś w restauracjach w Zakopanem? Przegląd najciekawszych propozycji

Pobyt w stolicy polskich Tatr to nie tylko możliwość przemierzania górskich szlaków, podziwiania przepięknych widoków czy uprawiania sportów zimowych. To również okazja do wielkiej uczty. W naszym artykule przeczytasz, co serwuje się dziś w restauracjach w Zakopanem i na jakie propozycje warto zwrócić szczególną uwagę.
Uczta dla wszystkich zmysłów
Niepowtarzalny klimat, przepiękne widoki i bogata oferta wypoczynkowa to dobrze znane walory Zakopanego. Po górskich wędrówkach, szaleństwach na stoku czy wizycie w termach każdy turysta potrzebuje porządnego, smacznego posiłku. Taki można spożyć w zakopiańskich restauracjach. Ich oferta jest bardzo zróżnicowana, ale najczęściej serwują one rozmaite dania polskiej kuchni, na które zazwyczaj jest największy popyt. Konkurencja w dziedzinie gastronomii jest w stolicy polskich Tatr ogromna, dlatego właścicielom i pracownikom restauracji szczególnie zależy, by przyciągnąć gości nie tylko smacznym, aromatycznym i apetycznie wyglądającym jedzeniem w rozsądnej cenie, lecz również atrakcyjnym wystrojem i przytulną atmosferą. Najważniejsze pozostaje jednak samo menu, które powinno zadowolić wszystkich potencjalnych klientów, nawet tych najbardziej wybrednych. Co jest zatem obecnie serwowane w zakopiańskich restauracjach?
Nieśmiertelny oscypek i inne przystawki
Wśród przekąsek i przystawek od lat niepodzielnie króluje tradycyjny oscypek. Najczęściej jest on przyrządzany w wersji grillowanej i podawany z żurawiną. Odkąd pamiętam, ta przystawka cieszy się największą popularnością wśród gości restauracji. Możliwe, że to nigdy się nie zmieni. Trzeba jednak mieć pewność, że trafia się do miejsca, w którym serwuje się te prawdziwe, certyfikowane oscypki prosto z bacówek, wędzone na dymie z drewna bukowego, świerkowego lub sosnowego, a nie produkty oscypkopodobne. Prawdziwy grillowany oscypek nie jest tanią potrawą, ale ma specyficzny, niepowtarzalny, lekko pikantny smak, który świetnie komponuje się z delikatnie słodką żurawiną – tłumaczy szef kuchni restauracji Kryjówka w domu gościnnym Kraina Smaku z Zakopanego.
Jeśli chodzi o inne przekąski i przystawki, klienci znacznej części restauracji chętnie sięgają po tradycyjnego tatara z surowego mięsa wołowego z cebulą, kiszonym ogórkiem, musztardą i żółtkiem jaja (w zależności od miejsca może on być wzbogacony również grzybami lub rybami). Ciekawą alternatywą dla tej potrawy jest tatar z wędzonego pstrąga, który świetnie smakuje np. z jabłkiem.
Zupy
W menu restauracji w Zakopanem nie może zabraknąć rozmaitych zup. Wśród nich na pierwszy plan wysuwa się tradycyjny żurek na maślance z dodatkiem boczku, ziemniaków, białej kiełbasy i przepiórczego jaja. Smakuje on na ogół wszystkim gościom, bez względu na region, z którego się wywodzą, podobnie zresztą jak klasyczny bulion z makaronem, kurczakiem, marchewką i pietruszką. Interesującą propozycję na cieplejsze dni stanowi z kolei orzeźwiający chłodnik litewski. Niektóre restauracje serwują dodatkowo sezonową zupę z pokrzywy. Tak, to nie żart: ta potrawa oprócz wyjątkowych walorów smakowych posiada też cenne właściwości korzystne dla organizmu: zawiera mnóstwo żelaza, oczyszcza nerki i wzmacnia odporność.
Dania główne
Niezbędna pozycja w menu dobrej, nowoczesnej restauracji w Zakopanem to danie główne z solidną porcją mięsa. Wielu gości stawia na klasyczne, sprawdzone rozwiązania i wybiera po prostu kotleta schabowego z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Nie mniej popularny jest też podobny zestaw, tyle że zawierający golonkę. W zakopiańskich restauracjach często serwuje się również pieczoną kaczkę z owocami – jabłkiem lub gruszką. W ofercie znajdują się także takie potrawy, jak polędwica wołowa, polędwiczka wieprzowa czy kotlet cielęcy. Dla koneserów jedzenia o amerykańskim rodowodzie interesującą propozycją są pieczone żeberka w sosie barbecue lub burger wołowy z frytkami. A co z daniami pochodzenia włoskiego? Restauracje w Zakopanem proponują kilka wersji makaronu spaghetti.
Jeśli nie chcesz jeść mięsa, możesz zdecydować się na potrawę rybną i wybrać np. dorsza, filet z łososia lub roladkę z pstrąga. W zakopiańskich restauracjach zjesz także pierogi, zarówno w wariancie tradycyjnym, czyli ruskie, jak i te np. ze szpinakiem.
Niektóre restauracje w Zakopanem pamiętają również o dzieciach i przygotowują dla nich specjalne menu. Można w nim znaleźć choćby zupy dla najmłodszych (np. pomidorową, bulion cielęco-warzywny, krem z białych warzyw), paluszki rybne w złocistej panierce, pierogi i naleśniki na słodko czy różne dania drobiowe z frytkami.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Polska
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
-
Lukrecja Pracownia Artystyczna Marta Żebrowska
75-037 Koszalin, Zwycięstwa 40 lok. 48
-
Drozd PUH Producent Trawy Żubrówkowej
15-694 Fasty, Wiosenna 7