Artykuł sponsorowany

Co serwuje się dziś w restauracjach w Zakopanem? Przegląd najciekawszych propozycji

Co serwuje się dziś w restauracjach w Zakopanem? Przegląd najciekawszych propozycji

Pobyt w stolicy polskich Tatr to nie tylko możliwość przemierzania górskich szlaków, podziwiania przepięknych widoków czy uprawiania sportów zimowych. To również okazja do wielkiej uczty. W naszym artykule przeczytasz, co serwuje się dziś w restauracjach w Zakopanem i na jakie propozycje warto zwrócić szczególną uwagę.

Uczta dla wszystkich zmysłów

Niepowtarzalny klimat, przepiękne widoki i bogata oferta wypoczynkowa to dobrze znane walory Zakopanego. Po górskich wędrówkach, szaleństwach na stoku czy wizycie w termach każdy turysta potrzebuje porządnego, smacznego posiłku. Taki można spożyć w zakopiańskich restauracjach. Ich oferta jest bardzo zróżnicowana, ale najczęściej serwują one rozmaite dania polskiej kuchni, na które zazwyczaj jest największy popyt. Konkurencja w dziedzinie gastronomii jest w stolicy polskich Tatr ogromna, dlatego właścicielom i pracownikom restauracji szczególnie zależy, by przyciągnąć gości nie tylko smacznym, aromatycznym i apetycznie wyglądającym jedzeniem w rozsądnej cenie, lecz również atrakcyjnym wystrojem i przytulną atmosferą. Najważniejsze pozostaje jednak samo menu, które powinno zadowolić wszystkich potencjalnych klientów, nawet tych najbardziej wybrednych. Co jest zatem obecnie serwowane w zakopiańskich restauracjach?

Nieśmiertelny oscypek i inne przystawki

Wśród przekąsek i przystawek od lat niepodzielnie króluje tradycyjny oscypek. Najczęściej jest on przyrządzany w wersji grillowanej i podawany z żurawiną. Odkąd pamiętam, ta przystawka cieszy się największą popularnością wśród gości restauracji. Możliwe, że to nigdy się nie zmieni. Trzeba jednak mieć pewność, że trafia się do miejsca, w którym serwuje się te prawdziwe, certyfikowane oscypki prosto z bacówek, wędzone na dymie z drewna bukowego, świerkowego lub sosnowego, a nie produkty oscypkopodobne. Prawdziwy grillowany oscypek nie jest tanią potrawą, ale ma specyficzny, niepowtarzalny, lekko pikantny smak, który świetnie komponuje się z delikatnie słodką żurawiną – tłumaczy szef kuchni restauracji Kryjówka w domu gościnnym Kraina Smaku z Zakopanego.

Jeśli chodzi o inne przekąski i przystawki, klienci znacznej części restauracji chętnie sięgają po tradycyjnego tatara z surowego mięsa wołowego z cebulą, kiszonym ogórkiem, musztardą i żółtkiem jaja (w zależności od miejsca może on być wzbogacony również grzybami lub rybami). Ciekawą alternatywą dla tej potrawy jest tatar z wędzonego pstrąga, który świetnie smakuje np. z jabłkiem.

Zupy

W menu restauracji w Zakopanem nie może zabraknąć rozmaitych zup. Wśród nich na pierwszy plan wysuwa się tradycyjny żurek na maślance z dodatkiem boczku, ziemniaków, białej kiełbasy i przepiórczego jaja. Smakuje on na ogół wszystkim gościom, bez względu na region, z którego się wywodzą, podobnie zresztą jak klasyczny bulion z makaronem, kurczakiem, marchewką i pietruszką. Interesującą propozycję na cieplejsze dni stanowi z kolei orzeźwiający chłodnik litewski. Niektóre restauracje serwują dodatkowo sezonową zupę z pokrzywy. Tak, to nie żart: ta potrawa oprócz wyjątkowych walorów smakowych posiada też cenne właściwości korzystne dla organizmu: zawiera mnóstwo żelaza, oczyszcza nerki i wzmacnia odporność.

Dania główne

Niezbędna pozycja w menu dobrej, nowoczesnej restauracji w Zakopanem to danie główne z solidną porcją mięsa. Wielu gości stawia na klasyczne, sprawdzone rozwiązania i wybiera po prostu kotleta schabowego z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Nie mniej popularny jest też podobny zestaw, tyle że zawierający golonkę. W zakopiańskich restauracjach często serwuje się również pieczoną kaczkę z owocami – jabłkiem lub gruszką. W ofercie znajdują się także takie potrawy, jak polędwica wołowa, polędwiczka wieprzowa czy kotlet cielęcy. Dla koneserów jedzenia o amerykańskim rodowodzie interesującą propozycją są pieczone żeberka w sosie barbecue lub burger wołowy z frytkami. A co z daniami pochodzenia włoskiego? Restauracje w Zakopanem proponują kilka wersji makaronu spaghetti. 

Jeśli nie chcesz jeść mięsa, możesz zdecydować się na potrawę rybną i wybrać np. dorsza, filet z łososia lub roladkę z pstrąga. W zakopiańskich restauracjach zjesz także pierogi, zarówno w wariancie tradycyjnym, czyli ruskie, jak i te np. ze szpinakiem.   

Niektóre restauracje w Zakopanem pamiętają również o dzieciach i przygotowują dla nich specjalne menu. Można w nim znaleźć choćby zupy dla najmłodszych (np. pomidorową, bulion cielęco-warzywny, krem z białych warzyw), paluszki rybne w złocistej panierce, pierogi i naleśniki na słodko czy różne dania drobiowe z frytkami.     

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.