Artykuł sponsorowany

Co kwalifikujemy jako dziczyznę?

Co kwalifikujemy jako dziczyznę?

Co tak naprawdę kryje się pod pojęciem dziczyzny? Jakiego rodzaju jest to mięso, od jakich zwierząt pochodzi i czym się rożni od mięs hodowlanych? Kiedy warto je kupować i spożywać? Jak proces pozyskiwania mięsa na wyroby z dziczyzny przekłada się na ich jakość i smak? Dokładnie wyjaśniamy te kwestie w artykule. 

Dziczyzna to nie tylko mięso z dzika!

To nie jest takie oczywiste. Wiele osób mylnie utożsamia dziczyznę z mięsem z dzika. Tymczasem dziczyzna to bardziej ogólne pojęcie, które oznacza mięso z ubitej zwierzyny łownej – nie tylko więc dzików, ale również saren, jeleni, danieli, zajęcy, dzikich królików oraz ptaków takich, jak bażanty, kuropatwy, kaczki czy przepiórki. Warto więc próbować też dziczyzny innej niż od dzika – mięso z sarny czy jelenia, sprzedawane między innymi w sklepie „Podlaskie Wyroby”, również posiada unikalne walory smakowe i umożliwi nam stworzenie pysznych dań na bazie mięsa.   

Wyroby z dziczyzny pozyskuje się więc ze zwierząt żyjących na wolności, czyli w lasach, puszczach, na polanach, a nie z hodowli. Stąd też kluczowe znaczenie dla wytwórstwa wędlin z dziczyzny i innych produktów z dziczyzny ma praca myśliwych, natomiast zwierzęta przeznaczone na mięso wieprzowe i wołowe są hodowane w gospodarstwach rolnych. Takie mięso jest też zwykle trochę twardsze od hodowlanego, więc zaleca się pokruszenie go przed przyrządzeniem. Długość procesu kruszenia jest uzależniona od rodzaju dziczyzny.

Mięso ze zwierząt łownych jest zdrowsze i posiada specyficzny smak

Co zapewnia dziczyźnie należne miejsce w tradycji polskiej kuchni? Otóż sposób pozyskiwania dziczyzny ma niebagatelny wpływ na jej jakość, aromat i smak. Zwierzęta w lasach żywią się bardziej naturalnym i nienafaszerowanym antybiotykami pokarmem, niż zwierzęta hodowlane, co sprawia, że dziczyzna ma mniej kalorii, wysokonasyconych tłuszczów, jak też jest bogatsza w białko, żelazo, witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Najbardziej delikatne mięso mają zwierzęta, które zostały upolowane jesienią lub na początku zimy. Pokarm, który jadły wiosną i latem sprawia, że wyroby z dziczyzny mają wtedy wyjątkowo specyficzny smak i zapach.

Oczywiście nawet dzikie zwierzęta chorują, ale nie ma zagrożenia trafienia na rynek mięsa skażonego, ponieważ przed dopuszczeniem do sprzedaży jest ono dokładnie badane przez służby weterynaryjne.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.