Ciekawe maszyny do produkcji sushi
Pochodzące z Japonii sushi podobnie jak włoska pizza czy amerykańskie hamburgery podbiło niemal cały świat, stając się potrawą, która jest rozpoznawalna i ceniona pod każdą szerokością geograficzną. Ze względu na duże zapotrzebowanie coraz częściej wytwarza się je z wykorzystaniem specjalnych maszyn do produkcji sushi i oferuje jako gotowe do spożycia przekąski.
Sushi i jego światowa kariera
Globalizacja dotknęła wszystkich obszarów życia, także nawyków kulinarnych. Wiele potraw znanych kiedyś jedynie lokalnie zrobiło światową karierę, zyskując popularność w miejscach, gdzie jeszcze do niedawna królowała wyłącznie kuchnia regionalna. Jednym z najlepszych przykładów tego rodzaju dań jest pochodzące z Japonii sushi. Niewielkie kawałki surowej lub niekiedy pieczonej ryby jedzone z ryżem, kawałkami warzyw lub wodorostów, podawane z sosem sojowym, ostrym chrzanem wasabi i marnowanym imbirem wprost z Japonii zawędrowały do amerykańskiej Kalifornii, by z czasem stać się popularne na całym świecie. Dziś sushi zarówno w swej oryginalnej wersji, jak i dopasowane do gustów Amerykanów i Europejczyków jest oferowane na całym świecie.
Ogromna popularność sushi, związana po części także z rosnącym zainteresowaniem produktami i potrawami, które są nie tylko smaczne, ale również zdrowe, sprawiła, że można je dostać nie tylko w drogich restauracjach, ale także w wielu sklepach. Jest ono oferowane w odpowiednio przygotowanych zestawach gotowych do zjedzenia. Choć w tradycyjnym stylu sushi jest wycinane ze specjalnie dobieranych kawałków ryby przy wykorzystaniu starannie wyćwiczonej techniki operowania nożem, to przy produkcji na większą skalę nie obejdzie się bez wykorzystania maszyn do produkcji sushi, które za sprawą nowoczesnej technologii odtwarzają precyzyjne cięcia japońskich mistrzów.
Urządzenia do cięcia ryb na sushi
Jedną z najważniejszych kwestii przy produkcji klasycznego sushi jest wykonanie szybkich, precyzyjnych i czystych cięć, które nie strzępią przygotowanego mięsa, pozwalając na zachowanie jego konsystencji i odpowiedniego wyglądu. Równie duże znaczenie ma uzyskiwanie kawałków o niemal jednakowych rozmiarach. W przypadku maszyn do cięcia sushi liczyć się więc będzie to, czy są one w stanie spełnić te wymogi, utrzymując jednocześnie właściwe tempo produkcji.
Dobrym przykładem urządzeń, które znakomicie radzą sobie z tym zadaniem, są maszyny do cięcia rolek sushi, produkowane przez firmę 2LHDM z Poznania, specjalizującej się w produkcji sprzętu dla branży spożywczej i cukierniczo-piekarniczej. Są one w stanie pracować z maksymalną wydajnością 6,5 m/min., wykonując przy każdym kawałku cięcie pod kątem prostym lub 45°, a także z bardzo dużą dokładnością ustalając wielkość każdej porcji potrawy. Mają też możliwość płynnej regulacji parametrów pracy.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53