Chili con carne i inne dania kuchni meksykańskiej
Kuchnia meksykańska stanowi wyrazisty punkt na kulinarnej mapie świata. Tortille, tacos oraz buritos poznał już chyba każdy zakątek globu. Dania meksykańskie są wyraziste i nietypowe. Oryginalne sposoby serwowania nadają im dodatkowych smaczków, a także sprawiają, że kuchnia meksykańska jest praktyczna i szybka. Podpowiadamy, co warto spróbować, będąc w meksykańskiej restauracji.
Kuchnia meksykańska – ogólna charakterystyka
Przepisy na dania kuchni meksykańskiej pochodzą właściwie z dwóch źródeł: pierwsze to wpływy Indian (tubylców), drugie zaś to inspiracje, które przywieźli ze sobą zdobywający te tereny Europejczycy. Stąd w kuchni meksykańskiej sporo naleciałości włoskich czy francuskich. Jeśli chodzi o produkty najczęściej używane w potrawach meksykańskich, to są to m.in. kukurydza i bardzo dużo roślin strączkowych (przede wszystkim fasoli). Meksykanie przejawiają także zamiłowanie do ostrzejszych owoców takich jak na przykład papryczka chilli.
Mimo że Meksyk nie ma zbyt dużej powierzchni, to kuchnia meksykańska podzielona jest na poszczególne regiony. Zazwyczaj wyróżnia się 4 podstawowe, czyli Meksyk Północny, Meksyk Zachodni, Meksyk Centralny oraz część znad Zatoki. Warto dodać, że kuchnia meksykańska jest niebywale popularna w Stanach Zjednoczonych, w szczególność w Teksasie i okolicach, gdzie można spotkać restauracje typu Tex-Mex, w których można skosztować potraw kuchni teksańsko-meksykańskiej.
Buritto, czyli po hiszpańsku osiołek
Potrawa, która zdobyła serca i żołądki wielu smakoszy na całym świecie. Przepis na buritto składa się z tortilli pszennej oraz farszu. Nadzienia różnią się w zależności od regionu, w Meksyku najczęściej jest to ryż, fasola albo mięso, co jest relatywnie ubogą wersją, ponieważ w Stanach Zjednoczonych, czy na innych kontynentach buritto podaje się ze znacznie bogatszą kombinacją składników. Poza mięsem, fasolą i ryżem można spotkać buritto z serem, sałatą, śmietaną, guacamole (sos na bazie awokado) czy salsą (zmiksowany sos z warzywami lub owocami).
Chili con carne, czyli klasyk Tex-Mex
Chili con carne to najpopularniejsza potrawa wywodząca się z połączenia kuchnia meksykańskiej i teksańskiej. Przepis na chili con carne składa się zazwyczaj z duszonego i drobno posiekanego mięsa wołowego, pomidorów, czosnku, cebuli, a także różnego rodzaju papryczek chilli – wyjątkowo popularnych w Meksyku. To danie kuchni meksykańskiej podobnie zresztą jak wiele innych jest bogato przyprawiane, zazwyczaj kminem rzymskim, ziarnami kolendry, oregano czy tradycyjnie – solą i pieprzem.
Taco, czyli brat bliźniak buritto
Taco (w liczbie mnogiej tacos) to kolejna ważna pozycja w jedzeniu meksykańskim. W smaku i przygotowaniu przypomina nieco buritto i podobnie jak buritto jest stałym elementem menu restauracji meksykańskich. Do przyrządzenia tacos potrzebne będą nam: tortilla z mąki kukurydzianej (buritto przygotowywane jest z tortillą z mąki pszennej), wołowina, cebula, czosnek, a także meksykańskie przyprawy. Nie może zabraknąć warzyw, klasycznie polecana jest czerwona fasola (mocno kojarzona z kuchnią meksykańską) oraz pomidory i kukurydza.
Oczywiście, wyżej wymienione to nie wszystkie przysmaki kuchni meksykańskiej. Dla tych, którzy znają podstawy i pragną poznać więcej, ciekawą opcją mogą okazać się takie pozycje meksykańskiego menu w restauracji takie jak:
- machaca, czyli marynowana i suszona wołowina podawana z tortillą, tacos lub naleśnikiem
- chimichanga, czyli pszenna tortilla, na którą nakłada się farsz mięsny z dodatkami takimi jak ser, fasola i ryż – całość polewana jest pikantnymi sosami
- chile relleno, czyli nadziewana papryka smażona na głębokim tłuszczu, często podawana z sosem salsa, stanowi świetny dodatek do dania głównego.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12