Chili con carne i inne dania kuchni meksykańskiej

Chili con carne i inne dania kuchni meksykańskiej

Kuchnia meksykańska stanowi wyrazisty punkt na kulinarnej mapie świata. Tortille, tacos oraz buritos poznał już chyba każdy zakątek globu. Dania meksykańskie są wyraziste i nietypowe. Oryginalne sposoby serwowania nadają im dodatkowych smaczków, a także sprawiają, że kuchnia meksykańska jest praktyczna i szybka. Podpowiadamy, co warto spróbować, będąc w meksykańskiej restauracji.

Kuchnia meksykańska – ogólna charakterystyka

Przepisy na dania kuchni meksykańskiej pochodzą właściwie z dwóch źródeł: pierwsze to wpływy Indian (tubylców), drugie zaś to inspiracje, które przywieźli ze sobą zdobywający te tereny Europejczycy. Stąd w kuchni meksykańskiej sporo naleciałości włoskich czy francuskich. Jeśli chodzi o produkty najczęściej używane w potrawach meksykańskich, to są to m.in. kukurydza i bardzo dużo roślin strączkowych (przede wszystkim fasoli). Meksykanie przejawiają także zamiłowanie do ostrzejszych owoców takich jak na przykład papryczka chilli.  

Mimo że Meksyk nie ma zbyt dużej powierzchni, to kuchnia meksykańska podzielona jest na poszczególne regiony. Zazwyczaj wyróżnia się 4 podstawowe, czyli Meksyk Północny, Meksyk Zachodni, Meksyk Centralny oraz część znad Zatoki. Warto dodać, że kuchnia meksykańska jest niebywale popularna w Stanach Zjednoczonych, w szczególność w Teksasie i okolicach, gdzie można spotkać restauracje typu Tex-Mex, w których można skosztować potraw kuchni teksańsko-meksykańskiej.

Buritto, czyli po hiszpańsku osiołek

Potrawa, która zdobyła serca i żołądki wielu smakoszy na całym świecie. Przepis na buritto składa się z tortilli pszennej oraz farszu. Nadzienia różnią się w zależności od regionu, w Meksyku najczęściej jest to ryż, fasola albo mięso, co jest relatywnie ubogą wersją, ponieważ w Stanach Zjednoczonych, czy na innych kontynentach buritto podaje się ze znacznie bogatszą kombinacją składników. Poza mięsem, fasolą i ryżem można spotkać buritto z serem, sałatą, śmietaną, guacamole (sos na bazie awokado) czy salsą (zmiksowany sos z warzywami lub owocami).

Chili con carne, czyli klasyk Tex-Mex

Chili con carne to najpopularniejsza potrawa wywodząca się z połączenia kuchnia meksykańskiej i teksańskiej. Przepis na chili con carne składa się zazwyczaj z duszonego i drobno posiekanego mięsa wołowego, pomidorów, czosnku, cebuli, a także różnego rodzaju papryczek chilli – wyjątkowo popularnych w Meksyku. To danie kuchni meksykańskiej podobnie zresztą jak wiele innych jest bogato przyprawiane, zazwyczaj kminem rzymskim, ziarnami kolendry, oregano czy  tradycyjnie – solą i pieprzem.

Taco, czyli brat bliźniak buritto

Taco (w liczbie mnogiej tacos) to kolejna ważna pozycja w jedzeniu meksykańskim. W smaku i przygotowaniu przypomina nieco buritto i podobnie jak buritto jest stałym elementem menu restauracji meksykańskich. Do przyrządzenia tacos potrzebne będą nam: tortilla z mąki kukurydzianej (buritto przygotowywane jest z tortillą z mąki pszennej), wołowina, cebula, czosnek, a także meksykańskie przyprawy. Nie może zabraknąć warzyw, klasycznie polecana jest czerwona fasola (mocno kojarzona z kuchnią meksykańską) oraz pomidory i kukurydza.

Oczywiście, wyżej wymienione to nie wszystkie przysmaki kuchni meksykańskiej. Dla tych, którzy znają podstawy i pragną poznać więcej, ciekawą opcją mogą okazać się takie pozycje meksykańskiego menu w restauracji takie jak:

  • machaca, czyli marynowana i suszona wołowina podawana z tortillą, tacos lub naleśnikiem
  • chimichanga, czyli pszenna tortilla, na którą nakłada się farsz mięsny z dodatkami takimi jak ser, fasola i ryż – całość polewana jest pikantnymi sosami
  • chile relleno, czyli nadziewana papryka smażona na głębokim tłuszczu, często podawana z sosem salsa, stanowi świetny dodatek do dania głównego.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.