Artykuł sponsorowany

Charakterystyka laminatów foliowych

Charakterystyka laminatów foliowych

Barierowe opakowania z tworzyw sztucznych są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Dzięki nim możliwe jest higieniczne opakowanie wielu różnych produktów i skuteczne zabezpieczenie ich przed działaniem czynników zewnętrznych. Laminaty foliowe to rodzaj grubej folii; stosowana jest ona m.in. w systemach pakowania tray sealer oraz flow pack i cechuje się wyjątkową odpornością na uszkodzenia.

Laminaty foliowe – podstawowe informacje

Z laminatami foliowymi mamy styczność każdego dnia podczas robienia zakupów np. w supermarketach. To właśnie one służą do pakowania różnych produktów spożywczych np. dostępnych w pokrytych folią opakowaniach mięs, wędlin oraz serów. Powszechne zastosowanie laminatów w pakowaniu żywności uzasadnione jest ich wysoką funkcjonalnością oraz odpornością na działanie czynników zewnętrznych – w przeciwieństwie do zwyklej folii lub papieru laminat foliowy nie jest podatny na uszkodzenia np. w wyniku transportowania produktów spożywczych oraz ich przechowywania także w niskiej temperaturze.

- Wyróżniamy różne rodzaje laminatów foliowych. Bardzo często stosowane podczas pakowania żywności są laminaty transparentne, jednak w celu uatrakcyjnienia wyglądu opakowania produktu można zdecydować się także na laminaty drukowane w technologii fleksograficznej, laminaty matowe oraz z efektem „paper touch” – wyjaśnia ekspert z firmy Supravis Group S.A. z Bydgoszczy.

Laminaty foliowe – charakterystyka

Dzięki laminatom foliowym powstają opakowania barierowe na miarę XXI wieku. Wśród ważnych cech charakterystycznych laminatów warto wyróżnić, m.in.;

  • wysoką wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne,
  • wysoką wytrzymałość na działanie wysokich i niskich temperatur,
  • odporność na działanie wielu czynników niszczących, czyli np. wilgoci,
  • wysoką jakość użytych do produkcji laminatów tworzyw sztucznych, dzięki której laminat zyskuje twardość,
  • odporność na ścieranie nadruków nawet podczas przechowywania produktów w chłodniach oraz zamrażarkach,
  • odporność na zabrudzenia – laminat nie wchłania wilgoci oraz jest plamoodporny,
  • odporność na działanie środków stosowanych do mycia i dezynfekcji np. lad chłodniczych i mroźniczych.

Opakowania barierowe z tworzyw sztucznych chronią żywność przed wieloma czynnikami, które mogą wpłynąć na jej jakość oraz trwałość. To bardzo ważne, bo zachowanie świeżości produktów spożywczych jest priorytetem oraz pozwala uniknąć wielu niebezpieczeństw związanych z nawet niewielkim uszkodzeniami opakowania i namnażaniem się w produkcie szkodliwych bakterii. Laminaty foliowe pozwalają więc ograniczyć straty producentów żywności oraz wpływają na zadowolenie i bezpieczeństwo konsumentów.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.