Wózki wykorzystywane w przemyśle mięsnym.
Wszelkie maszyny i urządzenia stosowane w przetwórstwie mięsnym, jak też w innych gałęziach przemysłu spożywczego, muszą odpowiadać surowym normom. To samo tyczy się wózków, których w tym dziale jest sporo. Wpływa na to spory ciężar własny wszelkich półproduktów i produktów końcowych, a także nierzadko konieczność ich stykania się z wysoką temperaturą. Jakie wózki występują w przemyśle mięsnym?
Z jakich materiałów zbudowane są wózki w przetwórstwie mięsnym?
Głównym materiałem stosowanym przy konstruowaniu wózków dla przemysłu mięsnego jest stal nierdzewna. Spowodowane jest to jej odpornością na przeciążenia oraz jej właściwościami fizykochemicznymi. Zastosowanie tego rodzaju stali uwarunkowane jest występowaniem specyficznych warunków podczas tego typu produkcji. Wszelkie materiały narażone są zarówno na działanie kwasów jak też wysokich temperatur.
Przeczytaj również: Charakterystyka kalendarzy planszowych
Nierdzewność i kwasoodporność stali osiągana jest przez stosowanie najróżniejszych domieszek. Stal kwasoodporna i nierdzewna stosowana jest nie tylko do konstruowania poręcznych wózków w przemyśle mięsnym, ale również do budowy innych sprzętów potrzebnych w zakładach przetwórstwa. Mowa tutaj o meblach, naczyniach i innych akcesoriach.
Przeczytaj również: Do czego wykorzystuje się szczotki druciane?
O innych zaletach nierdzewnych sprzętów przeznaczonych do używania w przemyśle mięsnym, mówi ekspert z firmy SOMET Sp. z o.o. , produkującej akcesoria i meble dla przemysłu spożywczego:
Przeczytaj również: Czy tynk silikonowy nadaje się do wykańczania elewacji?
– Oprócz znikomej podatności na korozje, wózki i inne sprzęty stosowane w przetwórstwie mięsnym, są również odporne na działanie tych wszystkich substancji, z którymi mają styczność podczas produkcji tego typu. Dodatkowo ich budowa pozwala na łatwy montaż, demontaż czy też dokładne i częste mycie.
Jakie wózki można spotkać w zakładach przetwórstwa mięsnego?
Stal nierdzewna, obok szkła i tworzyw sztucznych, jest materiałem bezpiecznym, niewywierającym żadnego wpływu na żywność. Ze względu na specyfikę produktu mięsa, jest doskonałym materiałem do wyrobu pomocnych urządzeń transportowych w tej gałęzi przemysłu.
Wózki w przetwórstwie mięsnym to przede wszystkim urządzenia przydatne podczas wędzenia. Specyfika wędlin wymaga na zminimalizowaniu ręcznego transportowania ich podczas poszczególnych etapów produkcji. Wózek wędzarniczy, jak analogiczne urządzenie do parzenia wędlin, pozwala przemieścić spore partie surowca między poszczególnymi piecami.
Do transportowania wyrobów gotowych, w zakładach mięsnych używa się również wózków do wędlin gotowych i różnego rodzaju lad transportowych.
Na etapie produkcji przydają się urządzenia na kółkach w postaci wanien masarskich oraz wózków do farszów.
Wszystkie te sprzęty cechuje lekkość i zwrotność, cechy tak bardzo potrzebne w przypadku surowca o dużym ciężarze własnym, jakim jest mięso.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37