Dlaczego młóto browarniane to świetny dodatek paszowy dla trzody chlewnej?
Młóto browarniane bogate jest w składniki odżywcze, które chętnie wykorzystywane są przez hodowców trzody chlewnej. To doskonały dodatek wzbogacający mieszankę paszową w diecie zwierząt. Powszechnie znane jest jako pokarm dla krów mlecznych, jednak równie dobrze sprawdza się w diecie loch prośnych i karmiących. Jakie właściwości dobre dla świń ma młóto browarniane?
Młóto browarniane jako dodatek paszowy w karmieniu świń
Młóto browarniane lub inaczej wysłodziny to produkt uboczny produkcji piwa. Browary przez cały rok, a w zdecydowanej większości latem, wytwarzają wiele odpadów, które do niedawna trudno było zagospodarować. Działo się tak, dopóki nie odkryto, że młóto browarniane bogate jest we właściwości odżywcze poprawiające jakość paszy dla zwierząt hodowlanych. To bogaty w białko dodatek do pasz dla trzody chlewnej i krów.
Przeczytaj również: Syrop glukozowy do produkcji piwa? - Tak, to nie żart!
Wysłodziny najlepiej sprawdzają się w diecie loch prośnych i karmiących, ponieważ oprócz dużej ilości białka, które poprawia jakość pokarmu, posiadają też niezwykle pożądane włókno surowe regulujące pracę układu pokarmowego. Jednocześnie młóto browarniane charakteryzuje się niską koncentracją energii, co jest bardzo ważne zwłaszcza w diecie macior niskoprośnych. Należy jednak pamiętać, że chociaż młóto jest prawdziwą bombą odżywczą to stanowi tylko dodatek do paszy i nie można być podstawą zbilansowanej diety trzody chlewnej.
Przeczytaj również: Pilsvar – poznaj polską markę browarów rzemieślniczych
Mokre czy suche młóto browarniane?
Sprzedaż młóta browarnianego odbywa się przez cały rok, jednak najwięcej produkuje się go latem, kiedy popyt na piwo jest największy. W tym okresie najkorzystniej jest zainwestować w wysłodziny świeże, mokre, które dostarczają licencjonowani sprzedawcy, tacy jak firma Domino, dystrybuująca wysłodziny z Żywca. Trzeba mieć jednak na uwadze, że mokre młóto szybko się psuje, dlatego należy nim skarmiać zwierzęta maksymalnie w ciągu 3 dni. Możliwe jest przedłużenie jego przydatności do spożycia poprzez suszenie lub kiszenie.
Przeczytaj również: Zmiana wartości odżywczych młóta browarnianego w procesie suszenia i kiszenia
W przypadku diety trzody chlewnej dużym ułatwieniem jest stosowanie młóta browarnianego suszonego, ponieważ łatwo dzięki niemu stworzyć dobrze wyliczoną mieszankę paszy. Dodatkowo suszony produkt ma znacznie większą zawartość składników odżywczych w suchej masie niż młóto mokre lub kiszone. To aż do 27% białka, do 18% włókna surowego, 8% tłuszczów i do 5% składników mineralnych. Duże znaczenie ma też łatwość jego przechowywania, ponieważ tak skoncentrowane młóto można magazynować w workach.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Na Skraju Przychodnia weterynaryjna Joanna Chmielewska-Rokicka
05-300 Mińsk Mazowiecki, Topolowa 4 lok. 11
-
Livet Specjalistyczna przychodnia weterynaryjna Marta Pitak, Karolina Czartoryska s.c.
40-547 Katowice, Rzepakowa 4h lok. U5
-
Małgorzata i Wojciech Januszewscy Szkółka drzew i krzewów ozdobnych
95-030 Rzgów, Łódzka 22