Artykuł sponsorowany

Dlaczego młóto browarniane to świetny dodatek paszowy dla trzody chlewnej?

Dlaczego młóto browarniane to świetny dodatek paszowy dla trzody chlewnej?

Młóto browarniane bogate jest w składniki odżywcze, które chętnie wykorzystywane są przez hodowców trzody chlewnej. To doskonały dodatek wzbogacający mieszankę paszową w diecie zwierząt. Powszechnie znane jest jako pokarm dla krów mlecznych, jednak równie dobrze sprawdza się w diecie loch prośnych i karmiących. Jakie właściwości dobre dla świń ma młóto browarniane?

Młóto browarniane jako dodatek paszowy w karmieniu świń

Młóto browarniane lub inaczej wysłodziny to produkt uboczny produkcji piwa. Browary przez cały rok, a w zdecydowanej większości latem, wytwarzają wiele odpadów, które do niedawna trudno było zagospodarować. Działo się tak, dopóki nie odkryto, że młóto browarniane bogate jest we właściwości odżywcze poprawiające jakość paszy dla zwierząt hodowlanych. To bogaty w białko dodatek do pasz dla trzody chlewnej i krów.

Przeczytaj również: Syrop glukozowy do produkcji piwa? - Tak, to nie żart!

Wysłodziny najlepiej sprawdzają się w diecie loch prośnych i karmiących, ponieważ oprócz dużej ilości białka, które poprawia jakość pokarmu, posiadają też niezwykle pożądane włókno surowe regulujące pracę układu pokarmowego. Jednocześnie młóto browarniane charakteryzuje się niską koncentracją energii, co jest bardzo ważne zwłaszcza w diecie macior niskoprośnych. Należy jednak pamiętać, że chociaż młóto jest prawdziwą bombą odżywczą to stanowi tylko dodatek do paszy i nie można być podstawą zbilansowanej diety trzody chlewnej.

Przeczytaj również: Pilsvar – poznaj polską markę browarów rzemieślniczych

Mokre czy suche młóto browarniane?

Sprzedaż młóta browarnianego odbywa się przez cały rok, jednak najwięcej produkuje się go latem, kiedy popyt na piwo jest największy. W tym okresie najkorzystniej jest zainwestować w wysłodziny świeże, mokre, które dostarczają licencjonowani sprzedawcy, tacy jak firma Domino, dystrybuująca wysłodziny z Żywca. Trzeba mieć jednak na uwadze, że mokre młóto szybko się psuje, dlatego należy nim skarmiać zwierzęta maksymalnie w ciągu 3 dni. Możliwe jest przedłużenie jego przydatności do spożycia poprzez suszenie lub kiszenie.

Przeczytaj również: Zmiana wartości odżywczych młóta browarnianego w procesie suszenia i kiszenia

W przypadku diety trzody chlewnej dużym ułatwieniem jest stosowanie młóta browarnianego suszonego, ponieważ łatwo dzięki niemu stworzyć dobrze wyliczoną mieszankę paszy. Dodatkowo suszony produkt ma znacznie większą zawartość składników odżywczych w suchej masie niż młóto mokre lub kiszone. To aż do 27% białka, do 18% włókna surowego, 8% tłuszczów i do 5% składników mineralnych. Duże znaczenie ma też łatwość jego przechowywania, ponieważ tak skoncentrowane młóto można magazynować w workach.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.