Czym powinna się cechować dobra lemoniada?
Lemoniada jest niezastąpionym napojem na upalne, letnie popołudnia. Jej słodko-cierpki smak sprawia, że doskonale gasi pragnienie. Kochają ją dzieci, dorośli i dziadkowie. Najlepiej podawać ją schłodzoną, z lodem i dodatkiem listków mięty. Najważniejszy jest jednak skład napoju.
Podstawą lemoniady jest sok wyciśnięty z owoców cytrusowych. Ma on nie tylko wspaniały, orzeźwiający smak i aromat, ale także właściwości zdrowotne. W jego składzie są duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, a także A i E oraz mikroelementy takie, jak potas, magnez, żelazo. Ma także działanie antyseptyczne, dlatego polecany jest nie tylko na upały, ale również na chłodne dni. Na przestrzeni lat powstały tysiące przepisów na lemoniadę. W starożytności robiono ją najczęściej z cytronu, dodawano do niej miód lub rozgniecione daktyle, pieprz oraz miętę. W XVII wieku we Francji opatentowano lemoniadę jako napój z soku z cytryny, miodu i wody gazowanej. Dawniej sprzedawano lemoniadę z dystrybutorów, później zaczęto ją butelkować. W Polsce ze względu na słaby dostęp do cytrusów lemoniadę początkowo produkowano z rodzimych owoców i warzyw, najczęściej z truskawek i ogórków.
Jak odróżnić prawdziwą lemoniadę od innych napojów?
Produkcja masowa sprawiła, że na rynku pojawiły się różnego rodzaju i różnej jakości napoje gazowane. W odróżnieniu od słabej jakości produktów dobra lemoniada powinna mieć w składzie sok z prawdziwych owoców, cukier lub słodzik
– tłumaczy pracownik sklep24amk.pl.
Można przyrządzić ją w domu lub kupić w sklepie, także w postaci koncentratu. Ważne jest wtedy, by dokładnie sprawdzić skład. Nie powinno być w niej zbyt wielu barwników, konserwantów i innych sztucznych substancji.
Jak podawać lemoniadę?
Dobra lemoniada to doskonały napój na wszystkie letnie imprezy. Wykwintnie podana nadaje się na urodziny, wesela, jubileusze zarówno jako dodatek do dań głównych, jak i deserów oraz przekąsek. Lemoniada powinna być podana w elegancki sposób. Świetnie nadają się do tego kolorowe lub przezroczyste długie szklanki i słomki oraz dzbanek lub karafka. Szklanki można przyozdobić plastrami cytrusów. Napój powinien być schłodzony, można też dodać do niego listki ziół takich, jak mięta czy melisa, kostki lodu lub zamrożone owoce, na przykład maliny lub winogrona.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b